Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poznejte život na farmě. Selské slavnosti jsou tu

Letošek je Organizací spojených národů vyhlášen Rokem půdy, a proto se Asociace soukromého zemědělství České republiky rozhodla při této příležitosti uspořádat šestero unikátních akcí pro veřejnost. A kde jinde upřít zrak k půdě a hospodaření na ní, než právě na farmě! Statky v celé České republice tak v průběhu roku postupně ožijí velkolepými Selskými slavnostmi. A zahájení se dočkají v sobotu 16.května na Pelhřimovsku, konkrétně na farmě rodiny Hrnčířových v Proseči pod Křemešníkem.

„Manželé Hrnčířovi se na své farmě pod vrchem Křemešník věnují chovu a výcviku koní. Zdeněk Hrnčíř tak navázal na tradici svého otce, který zde již téměř před půlstoletím založil stanici plemenných hřebců. Kompletně opravená farma s moderními stájemi, krytou jezdeckou halou a devadesáti hektary luk a pastvin v režimu ekologického zemědělství slouží také jako jedna ze dvou státem uznaných odchoven pro testování a posuzování chladnokrevných koní,“ prozrazuje o místě konání prvních Selských slavností mluvčí Asociace soukromého zemědělství Šárka Gorgoňová.

A proto i Selské slavnosti u Hrnčířových budou ve znamení koní. Příchozí zhlédnou ukázky parkurového skákání a čeká na ně i projížďka kočárem taženým plemennými hřebci. A nejen to. Program pro celou rodinu, který startuje krátce před půl jedenáctou hodinou dopolední nabídne prohlídku farmy, takže děti i dospělí dostanou jedinečnou příležitost poznat hospodářská zvířata, která dnes, zejména ve městech, již běžně nevídají. Hlavně chlapce potěší i ukázka zemědělské techniky.

„Pro nejmenší návštěvníky se chystá několik naučných stezek a historická vesnička nebo herna pod širým nebem. Celá rodina se pak může vyřádit i po hudební stránce – na programu je totiž i bubnování. A na své si přijdou i ti, kdo mají rádi šermířské souboje,“ zve Gorgoňová s tím, že program na farmě v Proseči pod Křemešníkem potrvá až do šestnácti hodin.

„Několik akcí tohoto typu jsme na statcích našich členů uspořádali již v loňském Mezinárodním roce rodinných farem. Jednoznačně se potvrdilo, že čeští sedláci, kteří hospodaří na rodinných gruntech, se mají čím pochlubit a že širokou veřejnost možnost lépe poznat tento typ hospodaření velmi láká. Čtyř celodenních slavností se vloni zúčastnilo téměř dvacet tisíc návštěvníků,“ uzavírá předseda Asociace soukromého zemědělství České republiky Josef Stehlík a doufá, že návštěvnické přízni se budou těšit i sobotní první Selské slavnosti v Proseči pod Křemešníkem.

Napsala: Nela Kyselová

Štítky slavnosti, půda, zemědělec, statek, děti, slavnost, Proseč pod Křemešníkem, Asociace soukromého zemědělství České republiky, OSN, rodina, Česko, okres Pelhřimov, Křemešník, Josef Stehlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poznejte život na farmě. Selské slavnosti jsou tu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.