Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Kamenici nad Lipou začalo Hračkobraní. Ukazuje hračky z přírodních materiálů

Na zámku v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku začala jedna z nejvýznamnějších kulturních akcí na Vysočině - 11. ročník Hračkobraní. Přehlídka hraček z přírodních materiálů, jejich výrobců či návrhářů potrvá do 17. července. Letos se zúčastní 16 výrobců, což je nejvíc v historii trvání festivalu, řekl ČTK Petr Pech ze spolupořádající správy kulturních zařízení města.

Součástí přehlídky je i bohatý doprovodný program, který mimo jiné nabídne tvůrčí dílny s možností vyzkoušet si výrobu jednoduchých hraček, divadelní představení a žonglérské dílny. Zájemci si budou moci vyzkoušet tvorbu textilních maňásků, malování na textil nebo odlévání cínu. „Tvořivé dílny najdou lidé prakticky u každého stánku vystavujících výrobců,“ podotkl Pech. Tradiční místo v programu má i letos výtvarná soutěž.

Mladé adepty hračkářské tvorby tradičně zastupují práce studentů oboru hračka Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové Praha-Žižkov, která se podle Pecha už prakticky jako jediná věnuje oboru hračka. „Výstava školy je nová hlavně svým pojetím. Škola letos slaví 95. výročí založení, takže představí výběr z prací svých studentů,“ uvedl Pech. 

Cílem festivalu je propagovat české autorské hračky z přírodního materiálu, obnovit důvěru veřejnosti k nim a představit alternativu k hračkám, které jsou dnes běžně k dostání. „Festival chce předvést hračky z přírodního materiálu jako zajímavé, aktuální, vtipné a konkurenceschopné, které mají co říci i společnosti 21. století,“ řekl Pech.

Popularita Hračkobraní postupně stoupá. Loni festival poznamenala nepřízeň počasí, přesto na kamenický zámek zavítalo během pěti dnů kolem 7 tisíc lidí.  Hračkobraní patří mezi nejvýznamnější kulturní akce na Vysočině. Mezi pořadatele patří kromě města i Uměleckoprůmyslové museum v Praze, které kamenický zámek spravuje, Unie výtvarných umělců ČR, Asociace hračka a Sdružení pro hračku a hru.

Autoři | Foto www.hrackobrani.cz

Štítky hračka, přírodní materiál, Kamenice nad Lipou, festival, Hračkobraní, zámek, Kraj Vysočina, okres Pelhřimov, kulturní akce, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kamenici nad Lipou začalo Hračkobraní. Ukazuje hračky z přírodních materiálů | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.