Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO A VIDEO: Dolní Cerekev hostila vítěze mezinárodní pěvecké soutěže Jakuba Pustiny

Městys Dolní Cerekev na Jihlavsku zažil v úterý 10. května unikátní koncert vítězů mezinárodní pěvecké soutěže tenoristy Jakuba Pustiny. Soutěž je jeho projektem a za cíl si klade objevovat světové operní talenty. Finále soutěže, která je vyhlašovaná v pětatřiceti zemích světa, se konalo od 5. do 8. května v krajské Jihlavě. A právě tři nejlepší včera zazpívali v zaplněném dolnocerekvickém kostele sv. Máří Magdalény.

Operní soutěž Jakuba Pustiny se letos vyhlašovala již podeváté a je postupová, dvoukolová. Určena je operním pěvcům do 35 let. Její účastníci soutěží s operním repertoárem za klavírního doprovodu. Finálové kolo probíhá vždy v květnu, finalisté se utkají před odbornou porotou.

První kolo soutěže bylo organizováno v jedenácti světových metropolích - v Berlíně, Bruselu, Budapešti, Miláně, Mnichově, Moskvě, New Yorku, Praze, Sofii, Varšavě a ve Vídni. Z prvního kola odborná porota vybrala 22 nejlepších pěvců a tři nejlepší zavítali právě do Dolní Cerekve.

Do letošního ročníku se přihlásilo více než 200 operních pěvců ze 42 zemí světa. Předsedkyní poroty je sopranistka Gabriela Beňačková. Odborným garantem je tenorista Peter Dvorský.

Vítězkou letošního ročníku soutěže se stala mezzosopranistka Wilson Melody z USA, druhou příčku obsadil barytonista z Polska Slawomir Kowalewski a bronz si z Jihlavy odvezla sopranistka Yim Kyoung A z Jižní Koreji.

Koncert v Dolní Cerekvi zahájil úvodním slovem starosta Zdeněk Jirsa, poté se představil autor soutěže, tenorista Jakub Pustina, který koncert zároveň u moderoval, s úvodní biblickou písní Antonína Dvořáka Hospodin jest můj pastýř. Po něm následovali výše zmínění vítězové soutěže a závěr patřil všem čtyřem pěvcům, kdy společně zazpívali světoznámou píseň Ave Maria.

Dolní Cerekev byla pro vítěze soutěže první zastávkou, dnes ještě zazpívají v Pelhřimově, zítra ve Vlašimi a v pátek 13. května v Lázních Jáchymov.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Dolní Cerekev, soutěž, Marie Magdalena, Jihlava, okres Jihlava, Antonín Dvořák, Berlín, Moskva, Peter Dvorský, Gabriela Beňačková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO A VIDEO: Dolní Cerekev hostila vítěze mezinárodní pěvecké soutěže Jakuba Pustiny | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.