Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Horácké divadlo připravuje šestou premiéru sezóny, v půlce května uvede středověké drama Země je kulatá

V polovině května uvede Horácké divadlo Jihlava poslední premiéru a stěžejní hru sezóny Země je kulatá. Příběh dramatika Armanda Salacroua se odehrává na konci 15. století ve Florencii, kterou zfanatizuje dominikánský mnich Jeroným Savonarola.

První čtená zkouška poslední inscenace sezóny o fanatismu a souboji tyranie a svobody se odehrála jen den po teroristických útocích v Bruselu. Text francouzského dramatika Armanda Salacroua Země je kulatá vznikl jako autorova vzpoura vůči nástupu nacismu v roce 1938, tak nechtěně získal na bolavé aktuálnosti. 

Salacrou si našel obraz pro své poselství ve Florentské republice, kterou zfanatizuje dominikánský mnich Girolamo Savonarola. Ten je v současných historických výkladech opravdu popisován jako Hitler středověku.

V hlavních rolích se představí Zdeněk Stejskal jako dominikán Savonarola, Richard Vokůrka jako básník Silvio a Vladimíra Čapková jako Lucciana. Do inscenace byly přizvány i vysoce talentované děti z literárně - dramatického oboru jihlavské ZUŠ, které ztvární Savonarolovu armádu.

Úpravu a dramaturgii má na svědomí Kateřina Jonášová. Režie se ujala Kateřina Dušková, choreografii nejen karnevalových scén tvoří choreograf a člen Baletu Národního divadla Tomáš Rychetský, autorem nadčasových kostýmů je Tomáš Kypta, autorem vskutku "syrové" scény je Michal Syrový a autorem původní hudby Petr Piňos.

Armand Salacrou připravil před téměř osmdesáti lety text, na jehož podkladě je možné hrát přesně o tom, z čeho máme i v dnešním světě největší obavy – o náboženském fanatismu, davové psychóze, o násilí ve jménu vyššího principu. Nacházíme se sice ve Florencii konce 15. století, ale hrajeme hru, která promlouvá k duši naší doby. Tomu odpovídá i jazyková úprava, původní hudba, strohá scéna i nadčasové kostýmy a především angažovaná režie Kateřiny Duškové: „Země je kulatá je především politická hra. Herci si musí být vědomi toho, proč tuto hru uvádíme, při každém pohybu, při každém slově. Jde nám o civilnost a konkrétnost.“

Foto www.psj.cz | Zdroj Horácké divadlo Jihlava

Štítky premiéra, Florencie, Girolamo Savonarola, divadlo, Horácké divadlo Jihlava, Adolf Hitler, Brusel, Armand Salacrou, Republika Florencie, Balet Národního divadla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo připravuje šestou premiéru sezóny, v půlce května uvede středověké drama Země je kulatá | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.