Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V sobotu se pro návštěvníky otevře zámek ve Světlé nad Sázavou

Zámek ve Světlé nad Sázavou se pro veřejnost otevře nadcházející víkend. Na návštěvníky čekají expozice evropského historického skla a historických hodin a obrazů. Rozšířená trasa pro děti se starožitnými panenkami, kočárky a pokojíčky se po dokončení rekonstrukčních prací otevře koncem měsíce v přízemí jednoho zámeckého křídla. ČTK to řekla Helena Degerme ze společnosti Zámek Světlá.

Expozice se stěhuje do přízemí ze třetího patra. „S dětmi hodně chodí na tuto výstavu prarodiče, pro něž jsou schody namáhavé,“ řekla Degerme. Kvůli stěhování musely být přízemní prostory zrekonstruovány. Návštěvníci už letos neuvidí expozici historických zbraní, kterou měl zámek vypůjčenou z Národního muzea. „Důvodem je vysoké nájemné. Zbraně nahradíme exponáty z vlastních sbírek. Návštěvníci uvidí bronzové sochy, sbírku porcelánových miniatur i velkou sbírku starožitných ikon,“ uvedla Degerme.

V červnu už přivítá návštěvníky opravená fasáda západního empírového křídla, na níž se vrátí erb rodu Salm-Reifferscheidtů. Zámek také začne nabízet opravené apartmány a zážitkové turistické balíčky. „Zahraničním i tuzemským turistům připravíme výlety podle jejich zájmu. Mohou zahrnovat prohlídku světelského zámku, hradů na Lipnici a v Ledči nad Sázavou, skláren i výlet do přírodní rezervace Stvořidla. Bude to kombinace aktivní turistiky a kulturních či gastronomických zážitků,“ řekla Degerme.

Zámek ve Světlé bude hostit řadu kulturních a společenských akcí. Už 21. května začne soutěž pro děti s názvem Pohádkové putování panenky Emy, na níž zámek spolupracuje s několika okolními památkami. Začátkem června bude v zámku ukončeno mezinárodní sklářské sympozium. Stěžejní zámeckou společenskou akcí budou v polovině července Slavnosti Karla IV. Začátkem srpna začne v zámeckém parku další ročník festivalu Sázavafest.

Historie zámku sahá do 14. století, kdy byla na místě vystavěna gotická tvrz. Objekt potom prošel řadou přestaveb. Zámek se čtyřmi křídly má od 19.  století novorenesanční podobu. Od léta 2013 ho vlastní společnost Zámek Světlá rodiny Degerme, která ho koupila od města. První sály poničené přestavbami v minulých šesti desetiletích, kdy v budově sídlila střední zemědělská škola, vrátila do historické podoby za necelý rok.

Začátkem loňského roku začala rekonstrukce a oprava interiérů v části renesančního a empírového křídla zámku. Stavbaři obnovili poničenou výzdobu, odstranili novodobé stavební zásahy, latexové nátěry a z podlah vrstvy linolea přilepeného asfaltem. Do rekonstrukce zámku rodina vkládá vlastní prostředky, využívá i grantů Kraje Vysočina a ministerstva kultury, přispívá také město Světlá nad Sázavou. Celkové náklady podle Degerme podstatně převýší 100 milionů korun.

Autoři | Foto www.turistika.cz

Štítky zámek, Světlá nad Sázavou, rekonstrukce, Karel IV. Lucemburský, Sázavafest, panenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu se pro návštěvníky otevře zámek ve Světlé nad Sázavou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.