Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Galerie v Havlíčkově Brodě chystá výstavu obrazů a kreseb Josefa Lady

Více než 150 obrazů, ilustrací a kreseb malíře Josefa Lady uvidí návštěvníci výstavy v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Výstava díla jednoho z nejznámějších českých umělců začne 6. května a potrvá do 10. července. Obrazy pocházejí ze sbírek muzeí a galerií i ze soukromých sbírek. ČTK to sdělila ředitelka havlíčkobrodské galerie Hana Nováková.

Vůbec poprvé budou k vidění dva nově restaurované rozměrné obrazy z cyklu Jak se dělají noviny, které byly více než čtyři desítky let ukryty v depozitáři galerie,“ uvedla Nováková.

Ladovo životní dílo představuje na 15 tisíc kreseb a přibližně 550 obrazů. Podle Novákové bylo složité vybrat z tohoto počtu několik desítek prací, které by představily Ladovu tvorbu v co největším záběru od karikaturistických začátků přes ilustrační tvorbu do dobových humoristických časopisů a dětských knih různých autorů až po vlastní autorské knihy. Vše završují Ladovy typické obrazy venkovského života včetně tradičních svátků a zvyků, které jsou obrazovou kronikou českého venkova na konci 19. století.

Obrázky Josefa Lady jsou podle Novákové jedním ze symbolů českého kulturního dědictví. „Důvodem je pravdivost a věrnost zobrazeného, protože malý Josífek si v dětství vzal k srdci radu své maminky, aby maloval pouze to, co viděl a zná, a po celý svůj tvůrčí život se tímto doporučením řídil,“ dodala Nováková.

Autoři | Foto www.kalvos.cz

Štítky galerie, Josef Lada, kresba, Havlíčkův Brod, výstava, Galerie výtvarného umění v Ostravě, muzeum, malíř, soukromá sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie v Havlíčkově Brodě chystá výstavu obrazů a kreseb Josefa Lady | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.