Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Drogový dealer je za mřížemi

Jihlavští kriminalisté zajistili velké množství pervitinu. Zajistili peníze, zbraň a odhalili dvě pěstírny konopí. Pěti osobám teď hrozí tresty odnětí svobody až deset let.

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout skupinu pachatelů, kteří se dopouštěli závažné drogové trestné činnosti. Při rozsáhlém zásahu zadrželi pět osob, provedli tři domovní prohlídky, jednu prohlídku vozidla, zajistili velké množství drog, peníze, zbraň a odhalili dvě pěstírny konopí. Jak uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová, jeden ze zadržených v době zákroku převážel ve vozidle necelý půl kilogram pervitinu. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou mužů a dvou žen. Jeden z obviněných mužů byl na podaný návrh vzat do vazby, druhý muž a obě ženy jsou stíháni na svobodě.

V neděli 8. března zadrželi kriminalisté ve spolupráci s policisty pořádkové policie při rozsáhlé realizaci na různých místech Jihlavska celkem pět osob důvodně podezřelých ze spáchání závažné drogové trestné činnosti. Jednalo se o tři muže ve věku 26, 27 a 49 let a dvě ženy ve věku 28 a 30 let, všichni z Jihlavska. „Zákrok proběhl ve večerních hodinách, jednoho z mužů jsme zadrželi na dálničním přivaděči nedaleko Jihlavy, kde jel ve vozidle, další dva na různých místech v obci na Polensku a obě ženy jsme zadrželi na různých místech Jihlavy,“ řekl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Všechny zadržené osoby policisté převezli na oddělení policie a umístili je do policejních cel.  U sedmadvacetiletého muže kriminalisté nezjistili, že by se na trestné činnosti podílel a ze zadržení byl propuštěn.

„Provedli jsme tři domovní prohlídky, a to v bytě a v rodinném domě v Jihlavě a v rodinném domě v obci na Polensku, kde zadržené osoby bydlí. Dále jsme provedli prohlídku jiných prostor, jednalo se o vozidlo, které jeden ze zadržených v době zákroku řídil,“ upřesnil vrchní komisař Radomír Němec. Ve vozidle kriminalisté nalezli a zjistili sazenice rostlin konopí, revolver s náboji a sáček s bílou krystalickou látkou o hmotnosti téměř půl kilogramu, zřejmě se jednalo o pervitin. Krystalická látka byla důmyslně ukrytá v balení kávy. Sáček se nacházel v zataveném neporušeném obalu a zrnková káva byla uvnitř balení umístěna tak, že sáček s krystalickou látkou obklopovala a balení kávy tak navenek ani na omak nevzbuzovalo podezření.

Při třech domovních prohlídkách kriminalisté odhalili dvě pěstírny konopí a zajistili další drogy, a to pervitin i marihuanu, dále rostliny konopí a finanční hotovost. Jedna pěstírna konopí byla zřízena v rodinném domě v obci na Polensku, kde byl v místnosti kompletně vybavený a zařízený pěstební stan, druhou pěstírnu odhalili kriminalisté v bytě v Jihlavě, kde bylo konopí pěstováno v uzpůsobené skříni. V obou případech kriminalisté předměty a zařízení sestavené do funkčních pěstíren zajistili.
Zajištěná krystalická látka a marihuana budou zaslány na odborné policejní pracoviště k provedení expertízy. U zajištěné zbraně kriminalisté zjistili, že se jedná o airsoftový revolver.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání dvou mužů a obou žen. Šestadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a pokračujícího přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného dílem samostatně a dílem ve formě spolupachatelství. Jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu, který byl v minulosti již šestkrát odsouzen za různorodou trestnou činnost, včetně drogové a násilné. Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud rozhodl o vzetí muže do vazby a policisté ho eskortovali do věznice.
Šestadvacetiletý muž je obviněn z toho, že v několika případech nakoupil drogu pervitin, jejíž celkové množství se přiblížilo až ke dvěma kilogramům. Vždy si nejprve domluvil množství předávané drogy a finanční částku, místo a čas předání. Pro pervitin si muž poté jezdil vozidlem. Drogu převzal a následně pervitin na území města Jihlavy prodával. V páchání závažné drogové trestné činnosti mu zabránili až policisté při nedělním zákroku. „Pervitin muž prodával zejména osmadvacetileté ženě, která byla také zadržena při nedělním zákroku, a ta ho poté distribuovala dalším lidem. Drogu muž prodával po desítkách gramů a žena mu za pervitin zaplatila celkem přibližně jeden a půl milionu korun,“ přiblížil Radim Novák, komisař oddělení obecné kriminality. Dále obviněný muž za použití předem k tomuto účelu opatřených předmětů pěstoval rostliny konopí, ze kterých sušením získal marihuanu.

Na konci loňského roku se dohodl s devětačtyřicetiletým mužem na společném pěstování rostlin konopí v místě bydliště staršího z mužů. Opatřili si předměty určené k urychlenému pěstování konopí, jako pěstební stan, osvětlovací tělesa, ventilátory, pachový filtr, hnojiva a podobně, které oba sestavili v domě obci na Polensku do plně funkční sestavy, takzvané pěstírny. K pěstování konopí už ale nedošlo, neboť rostliny obviněný muž vezl v neděli 8. března ve vozidle, a to byl při zákroku policistů zadržen a převážené sazenice konopí kriminalisté zajistili.
Devětačtyřicetiletý muž z Jihlavska byl obviněn z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ukončeného ve stádiu pokusu, spáchaného ve formě spolupachatelství. Muž ještě v minulosti nebyl soudně trestán, po provedení všech nezbytných úkonů byl ze zadržení propuštěn a je stíhán na svobodě.

Osmadvacetiletá žena byla obviněna ze spáchání dvojnásobného pokračujícího zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dílem dokonaného a dílem ukončeného ve stádiu pokusu. V minulosti již byla opakovaně soudně trestána.  
Žena je obviněna z toho, že si pořídila předměty sloužící k urychlenému pěstování rostlin, a předměty v domě v Jihlavě sestavila v bytě, kde bydlí, ve skříni do funkční sestavy takzvané pěstírny. Opakovaně ve třech cyklech pěstovala rostliny konopí, z nichž získávala marihuanu.„Při domovní prohlídce jsme v bytě zajistili přibližně 700 gramů sušené marihuany i rostliny konopí o výšce přes jeden metr,“ dodal komisař Radim Novák. Dále žena na území města Jihlavy a v obci na Polensku a jejím okolí distribuovala širšímu okruhu dalších osob pervitin. Mužům i ženám prodávala drogu ve stovkách případů, někteří jí za pervitin zaplatili celkové částky v desítkách i stovkách tisíc korun. Jednou z jejích hlavních odběratelů byla zadržená třicetiletá žena, která rovněž pervitin v Jihlavě dále distribuovala dalším osobám, a to ve stovkách případů. Třicetiletá žena byla obviněna ze spáchání pokračujícího přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. I ona již byla v minulosti opakovaně soudně trestána.
Po provedení všech nezbytných úkonů byly obě ženy ze zadržení propuštěny a jsou stíhány na svobodě.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za drogovou trestnou činnost hrozí šestadvacetiletému muži a osmadvacetileté ženě trest odnětí svobody na dva až deset let. Devětačtyřicetiletému muži a třicetileté ženě hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Zdroj: Policie ČR

Štítky drogy, Jihlava, policie, peníze, zbraň, konopí, metamfetamin, okres Jihlava, Radim Novák, Policie České republiky, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drogový dealer je za mřížemi | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.