Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Škoda po včerejším požáru skladu ve Žďáru je vyčíslena. Vyšplhala se na půl milionu korun

Škoda způsobená včerejším požárem skladu zábavní pyrotechniky ve Žďáru nad Sázavou byla předběžně odhadnuta na 500 tisíc korun. Podle vyjádření Dany Čírtkové, krajské policejní mluvčí, zatím v souvislosti s požárem nebyl nikdo obviněn.

Vyšetřováním kriminalisté zjistili, že exploze nastala, když jeden z pracovníků v přítomnosti dvou dalších manipuloval s pyrotechnikou uvnitř skladu. Uvedení muži tam pracovali jako brigádníci. „Pokračuje prověřování, musíme zjistit, zda pracovník s pyrotechnikou měl manipulovat tím způsobem, jakým s ní nakládal, a další okolnosti,“ uvedla policejní mluvčí. Kriminalisté podle ní zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí pachateli trest odnětí svobody v trvání až dvou let.

Hasičům byl požár skladu na žďárské Vnitřní ulici oznámen po jedenácté hodině. Na místo události byli vysláni žďárští profesionální a dobrovolní hasiči s pěti cisternovými automobilovými stříkačkami. Událost si vyžádala jednu zraněnou osobu.

Místo události hasiči společně s policisty uzavřeli a z přilehlé restaurace evakuovali deset lidí. Podle záchranářů byl zraněn muž, jenž byl v místnosti, kde pyrotechnika vybuchla. "Muže středního věku jsme se středně těžkým poraněním transportovali do nemocnice v Novém městě na Moravě," uvedl zástupce ředitelky krajských záchranářů Petr Novotný. Při příjezdu záchranářů už byl muž mimo budovu skladu.

Ze skladu se ještě dvě hodiny po ohlášení požáru ozývaly výbuchy pyrotechniky. Okolí místa události bylo uzavřeno, v místě byla výrazně omezená doprava.

Před třináctou hodinou se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu. Na místo události si velitel zásahu vyžádal policejního pyrotechnika, který před 13. hodinou prohlásil místo za bezpečné. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo ze zasahujících hasičů zraněn.

Sklad zábavní pyrotechniky hořel ve Žďáru nad Sázavou také v květnu 2012. Oheň v objektu v ulici Bratří Čapků, který patřil majiteli firmy na profesionální ohňostroje Luboši Smištíkovi, vznikl podle vyšetřovatelů při manipulaci s pyrotechnikou. Škoda se před třemi lety vyšplhala na přibližně 800 tisíc korun.

Ilustrační foto: poznan.wyborcza.pl

Zdroj ĆTK

Štítky požár, Žďár nad Sázavou, pyrotechnika, Petr Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda po včerejším požáru skladu ve Žďáru je vyčíslena. Vyšplhala se na půl milionu korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.