Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

U záměru stavby obchvatu Brtnice posoudí úřady vliv na přírodu

Úřady začaly posuzovat vliv zvažované stavby silničního obchvatu města Brtnice na Jihlavsku na životní prostředí. Záměr vybudovat 3,8 kilometru silnice II. třídy zveřejnil kraj v informačním systému EIA. Uvedl v něm, že zahájení stavby této nové komunikace přes údolí s řekou připadá v úvahu nejdříve v roce 2023. Krajský odbor životního prostředí vyzval dotčené samosprávy, orgány a veřejnost k vyjádření od včerejška do 30 dnů.

S vedením Brtnice s 3800 obyvateli kraj o návrh vedení trasy obchvatu jednal. „V územním plánu máme toto místo vyhrazené pro stavbu, takže se k tomu zastupitelé vyjádřili kladně,“ řekla starostka Miroslava Švaříčková (za ODS).

Podle nedávných údajů Kraje Vysočina patří obchvat Brtnice mezi stavby, které by byly potřeba i kvůli transportu nadrozměrných a těžkých dílů v případě stavby nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. „Jinak si myslím, že by se na to nedosáhlo, jedině kdyby se stavěly Dukovany, protože ta investice je veliká,“ uvedla starostka k chystanému obchvatu Brtnice.

V Brtnici kraj plánuje postavit novou část silnice II/405, po níž jezdí denně tisíce aut mezi krajskou Jihlavou a Třebíčí, druhým největším městem Vysočiny. Silnice zatím prochází historickým centrem Brtnice. Její nová část by měla vést severovýchodním směrem. Součástí jsou tři mostní objekty, z nichž nejdelší podle záměru měří 336 metrů.

Obchvat se za městem připojí směrem na Třebíč

Obchvat by měl podle záměru začínat ve směru od Jihlavy před křižovatkou se silnicí na Komárovice. Nová část silnice je plánovaná přes nynější zemědělské pozemky, hluboké údolí s řekou a silnicí překoná estakádou, která bude nad terénem ve výšce od čtyř do 40 metrů. Za městem se obchvat připojí k silnici směrem na Třebíč.

Podle údajů, které kraj zveřejnil v březnu, bude letos s podporou státu pokračovat také v přípravách obchvatů obcí Zašovice a Slavětice, jež jsou rovněž na trase k dukovanské elektrárně.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky obchvat, stavba, příroda, posudek, Brtnice, silnice, okres Jihlava, Třebíč, Kraj Vysočina, ODS, Dukovany, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U záměru stavby obchvatu Brtnice posoudí úřady vliv na přírodu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.