Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od dubna budou jihlavské trolejbusy jezdit častěji, posílí také noční spoje

Od 1. dubna budou v Jihlavě častěji jezdit městské trolejbusy. Zlepší se i doprava v nočních hodinách. Od podzimu přibudou v jihlavské městské hromadné dopravě i další novinky. „Myslím, že tím zvyšujeme komfort a konkurenceschopnost MHD ve městě,“ řekl Jaroslav Vymazal, náměstek primátora pro oblast dopravy (ODS) k chystaným úpravám.

Zkrácení intervalu výjezdů městských vozidel umožnilo zavedení systému, který zajišťuje jejich přednostní průjezd světelnými křižovatkami. K jejich zrychlení rovněž přispívá zavádění jízdních pruhů určených pouze pro MHD, uvedl náměstek.

Úprava jízdních časů, která vstoupí v platnost od 1. dubna, se bude týkat jen trolejbusů. Právě tento dopravní prostředek využívá 61 procent všech cestujících. Interval výjezdů se ve všedních dnech zkrátí z 13 na 12 minut. U městských autobusů budou intervaly zkráceny až od podzimu. „Je to obrovské množství práce, která by se v tak krátké době nedalo stihnout,“ vysvětlil Vymazal tento časový posun. 

Městskou dopravu v padesátitisícové Jihlavě zajišťuje 30 autobusů a 32 trolejbusů. Vloni přepravily 13,86 milionu cestujících. V meziročním porovnání počty stouply o 70 tisíc, tedy o procento. Ceny jízdenek jsou stejné několik let. „O tom, že bychom zvyšovali jízdné, zatím neuvažujeme,“ sdělil náměstek Vymazal. Město na úhradu letošních ztrát v MHD uvolní 62 milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ: O změnách v městské hromadné dopravě přijďte diskutovat příští týden do jihlavského DIODu

Změny, které nastanou od dubna, podle náměstka MHD neprodraží. Provozní náklady zřejmě o něco stoupnou až se spuštěním druhého balíku letošních opatření. Mezi ně patří i zavedení trolejbusové linky v ulici Vrchlického, pro niž by mělo být do té doby asi za deset milionů korun vybudováno nové trolejové vedení. „Na druhou stranu, pokud se těmito opatřeními získá více cestujících do městské dopravy, tak se sníží ta ztráta,“ řekl Vymazal.

Další změnou, která nastane od podzimu, jsou dvě přímé autobusové linky mezi sídlišti Dolina a Březinky a průmyslovou zónou, kde je i firma Bosch. Dojezdové časy lidí do práce by se tím zkrátily skoro o půl hodiny.

Jihlavští zastupitelé jednají také o zavedení přímého spoje mezi centrálním Masarykovým náměstím a nemocnicí ve Vrchlického ulici. Autobus by totiž projížděl i Benešovou ulicí u náměstí, která slouží jako pěší zóna.  Dopoledne tam ale zajíždí dost aut kvůli zásobování obchodů (více informací o této problematice zde).

O všech dalších chystaných změnách v městské hromadné dopravě se můžete dozvědět ve středu 24. února od 17 hodin v divadle DIOD. Zde proběhne prezentace a následná diskuze nad všemi změnami, které se v Jihlavě chystají.

Foto www.fotodoprava.com | Zdroj ČTK

Štítky městská hromadná doprava, Jaroslav Vymazal, Jihlava, podzim, ODS, Robert Bosch GmbH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dubna budou jihlavské trolejbusy jezdit častěji, posílí také noční spoje | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.