Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za minulý rok bylo v MHD přistiženo skoro 3 tisíce neplatičů, stoupl počet útoků na revizory

V Jihlavě loni revizoři v městských autobusech a trolejbusech přistihli 2 840 cestujících bez zaplaceného jízdného. Počty černých pasažérů se v posledních letech výrazněji nemění, ale přibývají případy napadení revizorů. ČTK to řekl Josef Vilím, ředitel Dopravního podniku města Jihlavy.

„Došlo k několika fyzickým útokům se zdravotními následky,“ uvedl ředitel k uplynulému roku. Pro podnik vloni pracovalo sedm stálých revizorů a další kontroly prováděli čtyři pracovníci z řad jeho řidičů.

Z 2 840 přistižených neplatičů uhradilo pokutu na místě jen 336 lidí, další dlužné peníze musí podnik vymáhat. Cestující přistižený v MHD bez zaplacení je povinen kromě jízdného uhradit i pokutu 1 500 Kč. Pokud je ochoten vydat peníze hned na místě, sníží se mu tato přirážka na 700 Kč. V případě, že sankci provinilec uhradí dopravnímu podniku do 15 kalendářních dnů, klesne pokuta na 800 Kč.

„Pokud cestující tuto přirážku během několika měsíců neuhradí, je pohledávka na základě výběrového řízení postoupena firmě, která se zabývá vymáháním pohledávek,“ doplnil ředitel. Za minulý rok činily přirážky k nezaplacenému jízdnému přistižených černých pasažérů v součtu tři miliony Kč.

Městskou dopravu v padesátitisícové Jihlavě zajišťuje 30 autobusů a 32 trolejbusů. V uplynulém roce přepravily 13,86 milionu cestujících. V meziročním porovnání počty přepravených lidí stouply o 70 tisíc, tedy o jedno procento. Podle Vilíma k tomu přispělo i to, že se ceny jízdného neměnily přes pět let.

Zlepšuje se rovněž vozový park MHD a v tomto roce se dopravní podnik chystá požádat o evropskou dotaci na nákup dalších tří nových trolejbusů a pěti autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). Snížit zpoždění městských spojů v dopravních špičkách pomáhá systém zhruba za 20 milionů Kč, který byl instalovaný ve světelných křižovatkách. Dokáže upřednostnit jízdní pruh, v němž stojí vozidlo MHD.

Foto www.jihlava.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, městská hromadná doprava, jízdné, Dopravní podnik města Jihlavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za minulý rok bylo v MHD přistiženo skoro 3 tisíce neplatičů, stoupl počet útoků na revizory | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.