Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlavský dopravní podnik chce rozšířit svůj vozový park o tři trolejbusy a pět autobusů

Dopravní podnik města Jihlavy má na tento rok v plánu požádat o evropskou dotaci na nákup tří městských trolejbusů a pěti autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). Od nových vozidel si slibuje snížení provozních nákladů a v případě autobusů rovněž menší dopad na ovzduší ve městě.

„ Jde o projekt s náklady do 70 milionů korun,“ řekl ČTK ředitel podniku Josef Vilím.

V tomto roce by jihlavský dopravní podnik chtěl získat ještě další dotaci, a to na plánované rozšíření trolejového vedení ve Vrchlického ulici.

Autobusy na stlačený zemní plyn slouží v jihlavské MHD asi pět let, podnik jich má třináct. Další nové vozy na plyn by podle Vilíma nahradily starší naftové autobusy, které vyhovují pouze emisní normě Euro 3. „Autobusy na zemní plyn, které bychom rádi koupili, mají Euro 6, takže by došlo k výraznému snížení exhalací ve městě,“ vysvětlil Vilím.

Městskou dopravu v padesátitisícové Jihlavě podnik zajišťuje celkem třiceti autobusy a dvaatřiceti trolejbusy. Trolejbusy krajskou Jihlavou jezdí již 67 let. Do obnovy trolejbusů už městský podnik investoval před pěti lety díky dotaci z evropského Regionálního operačního programu. Rozšiřovat trolejové vedení se chystá po mnoha letech. Náklady na novou část vedení ve Vrchlického ulici se podle Vilíma budou pohybovat kolem 15 milionů korun.

O peníze na nízkoemisní a bezemisní vozidla je možné žádat v termínu od konce ledna do 29. července. Výzva byla vyhlášena v Integrovaném regionálním operačním programu spravovaném ministerstvem pro místní rozvoj. Dotaci na nové trolejové vedení ve Vrchlického ulici chce dopravní podnik získat z dotačního programu ministerstva dopravy, který by měl být otevřen v dubnu.  U obou projektů by podle Vilíma získaná dotace mohla pokrýt 85 procent uznatelných nákladů.

Foto www.dpmj.cz | Zdroj ČTK

Štítky dopravní společnost, zemní plyn, dotace, Dopravní podnik města Jihlavy, Jihlava, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský dopravní podnik chce rozšířit svůj vozový park o tři trolejbusy a pět autobusů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.