Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočinu navštívil ministr dopravy Dan Ťok, řešily se také obchvaty okolo Pelhřimova a Havlíčkova Brodu

Silniční obchvaty Havlíčkova Brodu a Pelhřimova, Vybudování nové okružní křižovatky I/34 a III/11252, či informace k vysokorychlostní trati přes Vysočinu. To byla hlavní témata úterní návštěvy ministra dopravy České republiky Dana Ťoka v Pelhřimově, který se na radnici sešel s představiteli města. Setkání se uskutečnilo v rámci návštěvy Kraje Vysočina.

V současné době je na trase Pelhřimov – Kamenice nad Lipou hotový obchvat kolem Božejova, v realizaci je obchvat Ústrašín, Ondřejov a Myslotín a ve fázi projektové dokumentace je zbývající část západního obchvatu Pelhřimova s napojením na silnici I/19 (směr Tábor) a II/112 (směr Vlašim). „Budeme se snažit, aby byl obchvat hotový co nejdříve,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok. Reálně to znamená zahájit stavbu obchvatu v roce 2020.

Trochu komplikovanější je situace u jihovýchodního silničního obchvatu Havlíčkova Brodu. Zahájení jeho stavby za 1,5 miliardy korun bude záviset na tom, kdy se pro něj Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podaří získat půdu. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na dnešní tiskové konferenci ve Žďáru nad Sázavou řekl, že státu tam zbývá vykoupit asi posledních sedm pozemků, ale s některými vlastníky se dohoda nerýsuje a není vyloučeno, že tam stát přistoupí k vyvlastnění pozemků.

„Jeden nebo dva vlastníci mají dle mého názoru přehnané požadavky, co by za ty pozemky měli dostat,“ řekl ministr. Peníze na stavbu, po níž kvůli špatné dopravní situaci v centru města volá havlíčkobrodská radnice léta, podle ministra připravené jsou.

Přes čtyři kilometry dlouhá nová silnice má vést od výpadovky na Žďár nad Sázavou a Pardubice k trase směřující k Jihlavě a dálnici D1. Potřebné pozemky podle údajů města drželo ke stovce vlastníků. Radnice loni na podzim uvedla, že jim ŘSD nabídlo šestnáctinásobek ceny vyplývající ze znaleckých posudků. Platba za metr čtvereční půdy by tak měla být od 280 Kč do 330 Kč.

Také Žďár nad Sázavou by se během čtyř pěti let mohl dočkat vybudování silniční spojky mezi ulicemi Brněnská a Jihlavská. „Výhoda je, že pozemky jsou téměř stoprocentně v majetku města,“ řekl ministr. Dalším krokem by u tohoto záměru měla být směna komunikací mezi státem a krajem.

Plánovaný nový úsek silnice ve Žďáru nad Sázavou měří stovky metrů. Má navázat na loni dokončenou první část obchvatu města, který vede kolem průmyslové zóny. Měří 1,5 kilometru a auta po něm jezdí mezi výpadovými silnicemi na Nové Město a na Brno.

 

Foto commons.wikimedia.org | Zdroj ČTK, Město Pelhřimov

Štítky Kraj Vysočina, Pelhřimov, Dan Ťok, ministr dopravy, Havlíčkův Brod, silnice, pozemek, Česko, Žďár nad Sázavou, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu navštívil ministr dopravy Dan Ťok, řešily se také obchvaty okolo Pelhřimova a Havlíčkova Brodu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.