Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vstřícný krok k seniorům. Městská hromadná doprava bude za minimum už od 65 let

Jihlavskou MHD by měli od července jezdit téměř zdarma lidé už od 65 let, zatímco dosud se tato výhoda týká seniorů až od 70 let. Ročně platí 120 korun. Dopravní podnik města Jihlavy kvůli tomu ale na tržbách z jízdného přijde ročně o více než dva miliony korun. O zvýšení příspěvku města na MHD bude jihlavské zastupitelstvo rozhodovat v dubnu.

Rada města působí v městském podniku, který je akciovou společností, jako jeho valná hromada. O další úlevě pro seniory se podle Chloupka na radnici mluvilo delší dobu. „Protože ten věk odchodu do důchodu je dneska kolem 65 let,“ zdůvodnil primátor Rudolf Chloupek.

Primátor předpokládá, že zastupitelé potřebné peníze pro dopravní podnik schválí. „Přece jenom otázka péče o starší spoluobčany nabývá čím dál víc na váze,“ uvedl. Nevyloučil ale ani to, že si dopravní podnik bude muset poradit jiným způsobem.

Dubnové zastupitelstvo by podle primátora mělo také projednat změny ve stanovách firmy, jejímž jediným akcionářem je město, aby bylo možné udělat výběrové řízení na jejího ředitele. Podnik teď řídí předseda představenstva Josef Vilím. „Dvojjediná funkce předsedy představenstva a ředitele se nám obecně u městských společností přestala líbit,“ uvedl primátor.

Jihlavské městské autobusy a trolejbusy v roce 2016 přepravily 14 milionů cestujících. V minulém roce počet stoupl o 1,5 procenta. Podle údajů dopravního podniku mu na úhradu ztrát z MHD minulý rok radnice poskytla 67,9 milionu korun.

Autoři | Foto prahamhd.vhd.cz

Štítky městská hromadná doprava, dopravní společnost, Jihlava, Rudolf Chloupek, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstřícný krok k seniorům. Městská hromadná doprava bude za minimum už od 65 let | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.