Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na D1 Velké Meziříčí - Lhotka končí omezení kvůli zpoždění oprav. Penále je padesát milionů

Na dálnici D1 v opravovaném úseku mezi Velkým Meziříčím na 146. kilometru a Lhotkou na 153. kilometru končí omezení způsobená dvouměsíčním zpožděním stavebních prací. Firma Colas za to od ŘSD dostane penále okolo 50 milionů korun. Ve směru na Brno už je dálnice v tomto úseku plně průjezdná od soboty, směrem na Prahu pracovníci během včerejška odstraňovali provizorní dopravní značení.

ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

„Jde o nepřijatelné zdržení stavby do zimních měsíců,“ uvedl Rýdl. Auta musela touto částí D1 projíždět sníženou rychlostí v zúžených pruzích jen po jedné polovině dálnice. Stavební práce tam budou dopravu znovu zdržovat od jara. „Modernizace bude na tomto úseku pokračovat hned od začátku stavební sezony, což předpokládáme někdy od března,“ řekl Rýdl. 

Opravy dálnice mezi Velkým Meziříčím - východ a Lhotkou začaly loni zjara, modernizace celého úseku by měla být dokončena tento rok. Zakázku v hodnotě 698 milionů korun bez daně získaly firmy Colas CZ a Inženierske stavby.  Práce naplánované na minulý rok měly být před zimou dokončeny do 18. listopadu, což se nestalo. Náhradní termín jejich dokončení podle mluvčího původně firma avizovala až na první týden v únoru. „My jsme soustředěným tlakem, ale taky díky počasí, dokázali ten posunutý harmonogram zkrátit,“ uvedl Rýdl. Smluvní penále vyčíslilo ŘSD ke konci roku na 36 milionů korun, k dnešnímu dni narostlo zhruba na 50 milionů.

Vjeli do zakázaného místa stavby 

Před Vánoci upozornilo ŘSD na to, že zpožděná stavba ztěžuje zimní údržbu dálnice, která by kvůli tomu při hustého sněžení musela být uzavírána i na několik hodin. Taková situace díky mírnějšímu průběhu zimy nenastala. Dvě vážné dopravní nehody se ale v opravovaném úseku staly 21. prosince, při jedné zemřel sedmačtyřicetiletý Maďar. Podle policie v obou případech řidiči vjeli na D1 do místa stavby, kam byl vjezd zakázaný.

Před Vánoci ještě v opravovaném úseku nebyly mimo jiné dokončeny čtyři dálniční mosty. Kvůli dodržení kvality stavebních prací probíhajících i za nízkých teplot mělo podle mluvčího ŘSD na stavbě poslední měsíce svůj dozor non-stop. „Abychom ohlídali technologii, materiály, postupy, normy,“ řekl.

Modernizace dálnice mezi Prahou a Brnem je skoro z poloviny hotová.  Dokončeno je deset úseků z 21 s celkovou délkou 63 kilometrů. Příští rok budou pokračovat opravy na čtyřech úsecích a na dalších čtyřech plánuje ŘSD zahájení stavebních prací.

Autoři | Foto www.ceskedalnice.cz

Štítky dálnice, D1, omezení, opravy, penále, Dálnice D1, Velké Meziříčí, Lhotka, Ředitelství silnic a dálnic, Praha, Brno, Vánoce, COLAS CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na D1 Velké Meziříčí - Lhotka končí omezení kvůli zpoždění oprav. Penále je padesát milionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.