Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dálnice D1 na 99. km ve směru na Prahu jede po úterních nehodách zase dvěma pruhy

AKTUALIZACE 19:25: Na dálnici D1 na 99. kilometru u Větrného Jeníkova směrem na Prahu byl po úterních nehodách několika desítek vozidel obnoven provoz dvěma jízdními pruhy. Podle Národního dopravního informačního centra byl druhý pruh otevřen pro dopravu krátce po 18:00. Po nehodách stála dálnice v tomto směru přes 19 hodin, v prvním jízdním pruhu začala auta projíždět dnes před 8:00.

Kolony se v tomto úseku D1 tvoří stále, podle údajů na http://www.dopravniinfo.cz/ aktuálně měří kolem 14 kilometrů.

Na Vysočině v úterý sněžilo a foukal vítr, sněhové přeháňky trvají.  Vzhledem ke špatným klimatickým podmínkám policie zvažuje omezení nejvyšší povolené rychlosti na dálnici na 80 kilometrů v hodině. ČTK to dnes potvrdila její mluvčí Dana Čírtková. Řidiči jedoucí po D1 se o tom doví na proměnných informačních tabulích. Kraj s ohledem na nepříznivou předpověď počasí lidem doporučil omezit cestování a dálnici se zcela vyhnout.

Problematická byla odpoledne sjízdnost i na jiných silnicích Vysočiny, například na I/38 u Želetavy a na I/34 u Pelhřimova, u Větrného Jeníkova i v krajské Jihlavě.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli situaci na dálnici D1 zasedá krizový štáb. Pro cestující jsou k dispozici deky a teplý čaj 

Kolem 145. kilometru D1 směrem na Prahu u Velkého Meziříčí přes den zdržovaly provoz odstavené kamiony, které opustili řidiči. „Až při kolapsu dálnice, kdy kamiony musí zůstat stát a blokují jízdní pruhy, si znovu připomeneme absenci jakýchkoli funkčních a kapacitně vyhovujících odstavných ploch pro nákladní vozy u dálnice,“ podotkl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD).

Kolem 99. kilometru D1 u Větrného Jeníkova v úterý havarovalo několik desítek vozidel. Dálnice pak byla obousměrně uzavřena kolem 12:30. Na Brno, kde bylo havarovaných aut méně, se začalo opět omezeně jezdit za 2,5 hodiny.

Podle údajů ŘSD zůstalo na D1 u Větrného Jeníkova po úterních nehodách přes 50 aut. Policie zatím uváděla 36 havarovaných vozidel, z větší části nákladních. Podle Čírtkové se čísla ještě zpřesňují. Zraněno bylo deset lidí, převážně lehce. Osobní auta se z kolony za nehodami postupně dostala, kamiony na dálnici zůstaly do dneška.

Autoři

Štítky Dálnice D1, havárie, dálnice, Praha, Větrný Jeníkov, Národní dopravní informační centrum, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, ČSSD, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnice D1 na 99. km ve směru na Prahu jede po úterních nehodách zase dvěma pruhy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.