Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Překvapení v jihlavské MHD: Kromě nové trolejbusové linky D bude i linka F, končí BI

Jihlavská radnice po deseti letech zavede trolejbusy na prodlouženou část ulice Vrchlického. Lidé z Doliny a Horního Kosova se tak konečně dočkají dlouho slibované nové linky. Konkrétně půjde o linku B. Po nové trati se bude jezdit i v noci, proto se mění i trasa noční linky N. Novinkou, o které se dosud ještě nikde nemluvilo, je zavedení linky F. Mění se i linka E. Změny začnou platit od prosince. Náměstek jihlavského primátora věří, že změny to budou vyvážené a promyšlené.

Trolejbusová síť se v Jihlavě rozšiřuje po 17 letech. Nový úsek na prodloužení ulice Vrchlického byl postaven za bezmála 16 milionů korun. Po provedení zasíťování zde bude od 1. prosince letošního roku jezdit linka B. Jak již bylo několikrát avizováno, touto změnou linka BI zanikne a namísto ní vzniknou linky D a F. „Linky B a BI jezdily v nesmyslných smyčkách, proto toto řešení,“ vysvětluje Karel Trojan z jihlavského odboru dopravy. Linka B tedy pojede z hlavního nádraží přes Březinky na Masarykovo náměstí a odtud kolem Sokolovny a ulicí 17. listopadu k Domu zdraví, zde zastaví před budovou policie a pokračuje přes nový úsek Dolinou na ulici S. K. Neumanna a konečnou na železniční zastávce Staré Hory. Stejnou cestu bude v opačném pořadí zastávek absolvovat zpátky.

Podle ředitele jihlavského dopravního podniku Josefa Vilíma si Jihlava zasluhuje mít nějakou páteřní trolejbusovou linku. „Linka B cestující pohodlně doveze z vlakového nádraží na autobusové nádraží, stejně jako na dvě největší jihlavská sídliště Březinky a Horní Kosov nebo Dům zdraví a nemocnici.“

Nová linka F 

Nové „Déčko“ převezme část rušené trasy po BI, takže z hlavního nádraží pojede přes kruhové objezdy k Bille, dál k Sokolovně a ulicí Seifertova k Domu zdraví. Zde se na kruhovém objezdu otočí a pojede zpět. Touto linkou se tedy jako jedinou nedostaneme na Masarykovo náměstí.

Úplnou novinkou je zavedení linky s označením F. Tato linka kombinuje části tras linek A a D. Pojede totiž z Dopravního podniku na Masarykovo náměstí, odtud ale už kolem Sokolovny, která od 1. prosince ponese nový název Vysoká škola polytechnická, přes ulici Seifertova k Domu zdraví. Také tato linka se tady otočí a pojede zpět.

Linky A a C zůstávají beze změn, to se ale netýká linky E. Jihlavská radnice totiž pro ni využije dočasně postavenou trolejbusovou smyčku na Masarykově náměstí. Tu za čtyři miliony připravila především pro možnost úpravy linek z důvodu velké rekonstrukce a úplné uzavírky Brněnského mostu v příštím roce. Nové „Éčko“ nebude projíždět blokovou smyčku kolem domu kultury, ale bude zajíždět na náměstí. Od Motorpalu kolem Kauflandu a Billy tedy pojede na Masarykovo náměstí. V opačném směru pak z Masarykova náměstí kolem Domu kultury ulicí Fritzova a kolem Kauflandu zpět na Motorpal. „K uvedeným změnám u linky E dojde zřejmě až v polovině ledna příštího roku, až bude definitivně dořešená smyčka na Masarykově náměstí,“ říká Trojan.

Změny v trase se zasíťováním části ulice Vrchlického dotknou i noční trolejbusové dopravy.  Linka N mění svou trasu z Masarykova náměstí kolem Sokolovny a nově pojede ulicí 17. listopadu kolem Domu zdraví pod novými dráty Dolinou a zpět Jiráskovou ulicí na Masarykovo náměstí a odtud už stávající trasou na dopravní podnik a přes Březinky na hlavní nádraží.

Chybí deset řidičů 

S plánovanými prosincovými změnami bude v krajském městě jezdit většina trolejbusů po celý den, doteď část z nich byla využívaná pouze ve špičkách. „Trolejbusů máme dost, kolem třiceti, chybí nám zhruba desítka řidičů, ale věřím, že díky brigádníkům změny zvládneme,“ říká Vilím. Ještě dodává, že 23 trolejbusů v Jihlavě není starších než pět let.

Autobusových linek by se prosincové změny tentokrát dotknout neměly. Drobné změny možná nastanou akorát u linky číslo 6. Další změny v MHD však na sebe nenechají dlouho čekat. Doslova zemětřesení totiž s sebou přinese plánované uzavření velkého Brněnského mostu v příštím roce (o tomto jsme vás informovali ZDE).

Foto Jihlavský MHD, Magistrát města Jihlavy

Štítky MHD, trolejbusy, autobusy, linky, spoje, změny, Vrchlického, Kosovo, zdraví, dům, Dolyna, Jihlava, Sokolovna, Karel Trojan, hlavní nádraží, Březinky, Kaufland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Překvapení v jihlavské MHD: Kromě nové trolejbusové linky D bude i linka F, končí BI | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.