Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letiště na Henčově bude mít pevnou přistávací dráhu. Náklady mohou být až 80 milionů

Rozvoj letiště v Jihlavě - Henčově by mělo umožnit jeho zařazení mezi takzvaná záložní letiště ministerstva obrany. Městu by se otevřela cesta k bezplatnému využití státních pozemků, které potřebuje pro dlouho plánovanou stavbu zpevněné vzletové a přistávací dráhy.

Podmínkou spolupráce je ale schválení koncepce záložních letišť vládou, ta jí bude projednávat až po sněmovních volbách, uvedl náměstek ministra Pavel Beran.

Materiál už podle náměstka projednala Bezpečnostní rada státu a Beran předpokládá, že koncepce bude schválena. Jihlavská radnice by pak mohla mít pozemky k dispozici asi v polovině příštího roku. Letiště v Henčově už armáda před lety provozovala. Teď ho plánuje využívat kupříkladu pro integrovaný záchranný systém nebo v případě mimořádných událostí. Zároveň zůstane otevřené civilním letům.

„Věříme tomu, že to dá dohromady komplex služeb jak pro byznys, tak pro sportovní letectví, tak v případě potřeby pro armádu,“ řekl jihlavský primátor Rudolf Chloupek. Jihlava se snaží získat pozemky od státních organizací léta, na výkupy by podle posledních informací potřebovala skoro 40 milionů korun. Nyní tyto prostředky může využít na samotnou stavbu zpevněné dráhy. Na ní přispěje i Kraj Vysočina částkou 30 milionů Kč. Celkové náklady na tento projekt se tak podle údajů radnice vyšplhají na 70 až 80 miliony Kč.

Podle ministerstva teď nemají civilní letiště se zpevněnou dráhou jen dva kraje v ČR: Vysočina a Ústecký kraj. Na letišti v Jihlavě - Henčově chce město spolu s krajem vybudovat zpevněnou přistávací plochu namísto nynější travnaté dráhy. Stavba měla být původně dokončena už loni, obě samosprávy se pak ale dohodly na prodloužení termínu do konce roku 2019.

Henčovské letiště vybudovala armáda v 50. letech minulého století, využívala ho hlavně pro vrtulníky. Jako záložní letiště jí sloužilo až do 90. let. „Takže my jsme vlastně jenom oprášili věc, která tu před 20 lety fungovala,“ uvedl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Dodal, že ministerstvo má zájem mít v zemi co nejširší síť záložních letišť. Na Vysočině se ministerstvo zajímá také o letiště v Havlíčkově Brodě a nyní letecky nevyužívanou dráhu u obce Kámen na Pelhřimovsku.

Foto Kamil Večeřa, www.mechy.cz | Zdroj ČTK

Štítky letiště, Henčov, pozemek, Jihlava, Ministerstvo obrany České republiky, armáda, Pavel Beran, Bezpečnostní rada státu, Kraj Vysočina, Rudolf Chloupek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště na Henčově bude mít pevnou přistávací dráhu. Náklady mohou být až 80 milionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.