Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Propojka jihlavských ulic Telečská a U Hřbitova nakonec nebude. Vadí hygienikům

Mnoho si slibovala jihlavská radnice od propojení ulic U Hřbitova a Telečské. Jednoduchá, třicet metrů dlouhá propojka by nahradila provizorní silniční panely, které v současnosti slouží pouze pro chodce. Propojení z konce obydlené části Telečské by pomohlo svést část dopravy na kapacitnější ulici U Hřbitova, respektive Seifertovu a následně Wolkerovu.

„Došlo by k lepšímu rozložení dopravy v těchto a navazujících ulicích, a tedy k celkovému snížení intenzity dopravy v této části města. Nehledě na to, že by se zde daly lépe vést objízdné trasy v případě budoucích oprav komunikací, kanalizace a podobně,“ vysvětluje přínos uvažované spojky náměstek pro oblast investic a dopravy Vratislav Výborný.

Ve fázi územního řízení se všechny dotčené orgány vyjádřily k návrhu kladně, vyjma krajské hygienické stanice, a to z důvodu nepříznivých hlukových podmínek. „Hygiena“ stavbě dává zelenou jedině s podmínkou, že v obytných místnostech sousedícího bytového domu město nainstaluje zařízení zajišťující „dostatečné větrání jiné než otevřenými okny“. Ani argument radnice, že projekt na ulici U Hřbitova počítá s výměnou hlučné dlažby za podstatně tišší asfaltový povrch, což bude mít pozitivní dopad na hladinu hluku v celém okolí, hygieniky ke změně názoru nepřiměl.

„Zařízením nuceného větrání by bylo nutné vybavit asi deset domácností, patřičná ventilace jednoho bytu by přišla asi na 80 tisíc korun. Předpokládané náklady propojky za 1,5 milionu by tak vyskočily o více než polovinu. S ohledem na takové neúnosné navýšení jsme se museli rozhodnout tuto nepochybně přínosnou a připravenou akci zastavit,“ vysvětlil náměstek Vratislav Výborný.

Záměr propojení ulic Telečské a U Hřbitova dále zahrnoval vybudování chodníků včetně přechodů a veřejného osvětlení, úpravu parkovacích stání a výměnu povrchu v části ulice. Ulice Telečská a U Hřbitova by byly hlavními, nová propojka by byla vedlejší komunikací.

Radnice hodlala do úpravy komunikací v tomto místě celkem investovat více než pět milionů korun. Propojka navazuje na záměr celkové rekonstrukce ulice Telečské, s propojením počítá i územní plán Jihlavy.

Tisková zpráva | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky propojka, Telečská, U Hřbitova, záměr, hluk, doprava, Vratislav Výborný, ventilace, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Dostál

To je zase zájem někoho kdo bydlí v tom novém domě u silnice.To by musela Hygiena zakázat provoz na všech komunikacích kde je silnice 2metry od oken.U nás na Polní 27 je silnice kousek od oken ,taky je tam hluk a prach ze silnice!

Středa, 27. září 2017, 10:38Odpovědět

Propojka jihlavských ulic Telečská a U Hřbitova nakonec nebude. Vadí hygienikům | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.