Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině se množí krádeže značek z objízdných tras. Vandalové policii unikají

Nebezpečné dopravní situace nebo zbytečné bloudění regionem způsobily v posledních týdnech na Vysočině krádeže dočasného dopravního značení, které je rozmisťováno v době oprav silnic. „Dalším problémem pro orientaci je množící se přemisťování dopravních značek na zcela jiná místa, jejich sprejování nebo otáčení a lámání. Pachatele a vandaly se odhalit většinou nedaří. Výměna a stálé doplňování značek se pohybuje ve stovkách tisíc až jednotek milionů korun ročně,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy Jan Hyliš.

Opakovaně muselo být instalováno a doplňováno značení objízdných tras při opravách silnic na Telčsku. Pro některé spoluobčany se změna průjezdnosti s novým dopravním značením stává nepřekonatelným problémem a řeší ho svérázně, často v rozporu s předpisy a dobrými mravy.

Dopravní značky včetně těch dočasných, kterými jsou vedeny objízdné trasy v době oprav silnic, představují důležitý komunikační prvek v úpravě provozu na pozemních komunikacích, ale zároveň jsou i součástí kultury prostředí. Jejich poškozování nebo ničení může být kvalifikováno jako přestupek nebo i trestný čin.

V současné době je na území Kraje Vysočina v realizaci cca 100 dopravních staveb na silnicích II. a III. tříd za téměř 800 milionů korun. Na silnicích je tedy umístěno řádově o tisíce dopravních značek více, jsou rozmisťovány tak, aby byla zachována co největší obslužnost území. Veškeré rozmístění značení je konzultováno s dopravní policií a dotčenými obcemi.

Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina vynaložila jen v roce 2016 na obnovu a pořízení nových dopravních značek téměř 11 milionů korun, v letošním roce je na stejný účel vyčleněno téměř 13 milionů korun.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky objížďka, značka, krádež, zloděj, vandal, policie, Kraj Vysočina, silnice, dopravní značka, oprava, Jan Hyliš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se množí krádeže značek z objízdných tras. Vandalové policii unikají | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.