Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava letos přidá na mzdy řidičů městské hromadné dopravy téměř dva a půl milionu korun

Jihlava přidá svému dopravnímu podniku 2,4 milionu korun kvůli letošnímu růstu platů řidičů MHD. Zastupitelé města dnes návrh schválili, aniž by o něm diskutovali. Jde o polovinu částky potřebné na celkové roční navýšení mezd, druhý díl uhradí podnik ze svého, řekl ředitel dopravního podniku Josef Vilím. Podnik zaměstnává přes 90 řidičů městských autobusů a trolejbusů. Město na provoz MHD přispívá pravidelně každý rok. Před dnešním navýšením částky měl městský podnik dostat 65,5 milionu korun.

Podle podkladů, které dnes projednalo zastupitelstvo, se zaručená měsíční mzda řidičů MHD nařízením vlády zvýšila z 80,50 korun za hodinu práce na 98,10 koruny. Vilím uvedl, že dopravní podnik tento rok zvýšil mzdy řidičů o čtyři procenta a nařízení vyhověl. „Ale na úkor toho, že jsme snížili prémie a osobní hodnocení,“ řekl. Peníze od města umožní podniku vyplácet stanovenou tarifní mzdu, aniž by musel řidičům snižovat prémie.

Městskou dopravu v padesátitisícové Jihlavě zajišťuje kolem 60 autobusů a trolejbusů. V roce 2016 podle údajů na webu firmy dohromady přepravily 14 milionů cestujících, meziročně jejich počet stoupl o 1,3 procenta.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlavský dopravní podnik se vrátí k letním jízdním řádům. Důvodem je méně cestujících 

Kraj Vysočina kvůli vládou nařízenému růstu mezd autobusovým dopravcům letos v součtu přidá 34,9 milionu korun a na úhradu jejich ztrát celkově přispěje 334,6 miliony korun. S firmami se mu podařilo dohodnout včas, proto se jím objednaných autobusových spojů celostátně vyhlášená stávka řidičů 6. dubna vůbec nedotkla.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky mhd, příspěvek, řidič, trolejbusy, autobusy, dopravní podnik, Jihlava, mzda, městská hromadná doprava, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava letos přidá na mzdy řidičů městské hromadné dopravy téměř dva a půl milionu korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.