Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od víkendu budou rušnou křizovatku u jihlavského ONO řídit provizorní semafory

Již tento pátek 9. června by se měli všichni řidiči v Jihlavě dočkat slibovaných změn na křížovatce ulic Žižkova - Rantířovská, v blízkosti čerpací stanice ONO. Na tomto často využívaném úseku budou dopravu řídit provizorní semafory. Ty měly být původně instalovány do konce dubna.

Půjde o dočasné umístění světelného řízení před plánovanou komplexní úpravou celé křižovatky a jejího okolí. Umístění semaforů se podařilo jihlavské radnici vyjednat na základě souhlasného stanoviska Policie České republiky.

Světelná signalizace bude v provozu každý pracovní den do 5:15 do 19:00, v sobotu od 7:00 do 12:00 a v neděli odpoledne od 13:00 do 19:00 hodin.

ČTĚTE TAKÉV Jihlavě vznikne nové parkoviště pro 110 aut. Bude zdarma a se dvěma novými zastávkami 

„Věříme, že toto opatření pomůže plynulosti a především bezpečnosti tohoto místa. Žádáme o shovívavost, než se podaří intervaly na semaforech co možná nejlépe nastavit,“ uvádí náměstek primátora pro oblast dopravy Vratislav Výborný. Nastavení zároveň musí navazovat na nedalekou světelně řízenou křižovatku u hřbitova (ulice Žižkova a U Cvičiště).

ČTĚTE TAKÉ: Semafory u ONO budou dříve, než se čekalo. Rušnou křižovatku začnou řídit již tento měsíc 

Instalace a provoz čtyř sad „provizorních“ semaforů vyjde asi na 100 tisíc korun měsíčně, zařízení je nutné denně kontrolovat, zajišťovat zdroj energie a minimálně první měsíc sledovat a seřizovat. „Umístění dočasných semaforů je řešení do doby, kdy nainstalujeme stabilní světelné řízení křižovatky. To bude součástí celkové úpravy této křižovatky, práce začnou v podzimních měsících tohoto roku,“ dodal Vratislav Výborný.

Jihlava vybuduje první parkoviště P+R

Kromě světelného řízení město v křižovatce nechá rozšířit a upravit jízdní pruhy, vybudovat nové přechody pro chodce, bezpečnostní ostrůvky a veřejné osvětlení. Městská hromadná doprava bude mít pro směr z města do Rantířovské ulice vyčleněnou a upravenou komunikaci za čerpací stanicí.

ČTĚTE TAKÉ: Po dlouhém přešlapování na místě Jihlava upraví křižovatku u ONO. Budou tam semafor

„U hřbitova vznikne nové parkoviště pro 110 vozidel koncipované jako P+R, tedy řidiči zde budou moci ponechat vozidla a pokračovat do centra města městskou dopravou, pro kterou tu vzniknou dvě nové zastávky MHD,“ doplňuje další informace náměstek pro dopravu Vratislav Výborný. Z parkoviště bude možné vstoupit do prostoru hřbitova novým vchodem, projekt počítá také s úpravou a doplněním zeleně.

„Odhad nákladů je 34 milionů korun s DPH, výstavba parkoviště bude do výše 90 % skutečných nákladů hrazena z IROPu, na úhradě nového povrchu vozovky v ul. Žižkova a Rantířovská se bude spolupodílet Kraj Vysočina,“ dodává Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky semafory, signalizace, křižovatka, ONO, Rantířovská, Jihlava, doprava, Žižkov, Vratislav Výborný, hřbitov, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od víkendu budou rušnou křizovatku u jihlavského ONO řídit provizorní semafory | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.