Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině přibudou cyklostezky. Jihlava chystá nové spojení do průmyslové zóny

Síť cyklostezek na Vysočině zatím měří kolem 110 kilometrů a rozrůstá se. Nový úsek měřící 630 metrů dělníci dokončují v Jihlavě u řeky Jihlávky, další stavby brzo začnou ve Valči na Třebíčsku a v Havlíčkově Brodě. Stezky zatím vznikají hlavně na území měst a obcí, výhledově by ale mohly propojovat více sídel v kraji. Zlepší se také služby pro turisty na kolech. Na Žďársku budou před hlavní sezonou osazeny tři stojany na nabíjení elektrokol.

Pokud všechno půjde dobře, mohli by rekreanti na elektrokolech brzo využívat dobíjecí místa ve Žďáru nad Sázavou, Bystřici nad Pernštejnem a v novoměstské Vysočina Aréně. „Během měsíce by to mělo být nainstalováno,“ uvedl starosta Michal Šmarda (ČSSD). Půjčovna bicyklů nabízející i elektrokola funguje už sedm let v pivovaru Dalešice na Třebíčsku. V jeho širokém okolí turisté najdou dobíjecí stanice na osmi místech.

Nové Město na Moravě je podle Šmardy cyklisty vyhledávané. U Vysočina Arény je od roku 2014 30 kilometrů jednosměrných stezek pro bikery, jimž se říká singltrek. Jejich roční návštěvnost starosta odhaduje v řádu desítek tisíc lidí. Služby pro cyklisty by se podle něj ale ještě daly zlepšit, třeba propojením půjčoven. „Aby si lidé mohli půjčit kolo v Bystřici a vrátit ho v Novém Městě nebo ve Žďáru,“ řekl.

Nejdelší ucelený úsek 

Cyklostezek, tedy komunikací bez motorové dopravy, by na Vysočině mělo přibývat, některé radnice plánují velké projekty. Jihlava připravuje, a to i z podnětu zaměstnavatelů, stavbu cyklostezky do průmyslové zóny, která bude měřit 3,5 kilometru. „Půjde o nejdelší ucelený úsek, který kdy Jihlava budovala,“ uvedl mluvčí radnice Radek Tulis. Celkové náklady stavby včetně výkupu pozemků a přeložení sítí se odhadují na 70 milionů korun, město bude u tohoto projektu usilovat o dotaci.

Třešť už zná možnou trasu pro 11 kilometrů dlouhou cyklostezku, která by vedla z Hodic až do Kostelce u Jihlavy. „V současné době jsme odsouhlasili nějaké finanční prostředky na to, abychom udělali druhý krok a vytvořili projektovou dokumentaci pro územní řízení,“ řekl třešťský starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Přípravy ale ještě nějaký čas potrvají. Možný termín zahájení stavby starosta vidí kolem roku 2020. „Na rovinu řeknu, bez dotací tu cyklostezku nedokážeme postavit,“ dodal.

Další plánovaná stavba cyklostezky by měla propojit Světlou nad Sázavou se sousední Ledčí nad Sázavou vzdálenou 12 kilometrů. Mezi záměry zvažované v Havlíčkově Brodě patří vznik zpevněné stezky do Přibyslavi. Obě města dělí 15 kilometrů.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky Kraj Vysočina, cyklostezka, Jihlava, Havlíčkův Brod, okres Třebíč, okres Žďár nad Sázavou, Valča, Jihlávka, Michal Šmarda, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibudou cyklostezky. Jihlava chystá nové spojení do průmyslové zóny | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.