Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brod postaví cyklostezku v Masarykově ulici. Cyklisté se tak vyhnou rušné silnici

Havlíčkobrodská radnice dá tento rok postavit stezku pro cyklisty a pěší podél silnice první třídy ve frekventované Masarykově ulici. Na projekt s předpokládanými náklady do 18 milionů korun dostane příspěvek z EU. Ve stejném programu IROP uspěla na Vysočině Telč, která díky dotaci vybuduje cyklostezku v Lipkách. Vyplývá to z údajů, které poskytli zástupci obou radnic.

Nová stezka v Havlíčkově Brodě bude měřit kilometr a čtvrt, povede vedle silničního průtahu z centra k odbočce ke hřbitovu na okraji města. Po průtahu denně projíždí tisíce vozidel včetně kamionů. „Cyklisty dostaneme z této komunikace na cyklostezku, takže nebudou muset jezdit po kraji silnice,“ řekl místostarosta města Libor Honzárek (TOP 09).

V Masarykově ulici vznikne první dělená cyklostezka ve městě. Pruh pro jezdce na kolech bude mít povrch z asfaltu, část pro chodce bude dlážděná.  U stavby město dokončuje náležitosti kolem výběru dodavatelské firmy.  Smlouva by mohla být podepsaná v květnu, samotná stavba by měla trvat asi čtyři měsíce. Konečná cena zakázky podle Honzárka určitě nepřekročí předpokládané náklady.

Telč díky dotaci postaví cyklostezku do lokality Lipky, měřit bude kolem tří kilometrů. Podle údajů na webu ministerstva pro místní rozvoj jsou náklady u této stavby vyčísleny zhruba na 17 milionů korun. Vladimír Švec z městského odboru rozvoje řekl, že radnice teď připravuje výběrové řízení na dodavatele.

Z miliardy korun, která byla v programu IROP rozdělena na podporu bezpečnosti dopravy a cyklodopravy, čerpala z Vysočiny peníze i Třebíč.  Skoro šestimilionovou dotaci město dostalo na úhradu části nákladů spojených s loňskou rekonstrukcí Komenského náměstí, kde mimo jiné vznikly bezbariérové trasy. Práce stály 12,5 milionu korun, uvedla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Autoři

Štítky cyklostezka, silnice, Havlíčkův Brod, radnice, Evropská unie, Kraj Vysočina, Telč, Lipka, Libor Honzárek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brod postaví cyklostezku v Masarykově ulici. Cyklisté se tak vyhnou rušné silnici | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.