Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Silničáři Vysočiny dostali od kraje kvůli tuhé zimě navíc 88 milionů korun. Nejdražší byl leden

Kraj Vysočina přidal silničářům 88 milionů korun na náklady spojené s uplynulou zimou, kdy bylo chladnější počasí než v předchozích letech. Zimní údržba se podle Krajské správy a údržby prodražila o 38 milionů, dalších 50 milionů budou stát opravy vozovek poškozených zejména dlouhými mrazy. Zvýšení příspěvku na provoz silničářů z peněz, které kraji zůstaly z loňského hospodaření, dnes krajští zastupitelé schválili 26 hlasy. Proti bylo šest zastupitelů, tři se hlasování zdrželi a pět členů zastupitelstva nehlasovalo.

Podle silničářů stála údržba krajských komunikací na Vysočině v poslední zimě 193 milionů korun, v meziročním porovnání částka stoupla o 38 milionů.  Nejvíc peněz, skoro 57 milionů, si prohrnování a sypání vozovek vyžádalo letos v lednu.

Náklady za poslední týdny ještě krajská správa nemá přesně dopočítané.  Radní Jan Hyliš (ČSSD) dnes zastupitelům řekl, že silničáři ale peníze potřebují, aby mohli co nejdříve začít v soutěži nakoupit posypové materiály, zejména sůl, protože pak je mohou mít za nejlepší ceny. Další miliony korun použijí silničáři na opravy trhlin a výtluků.

Přidělení 88 milionů korun krajským silničářům podpořila dopravní komise, ale nedoporučil ji finanční výbor. Předseda výboru Miroslav Houška a zastupitel za opoziční KDU-ČSL uvedl, že z peněz, které už krajská správa dostala, by měla zimní údržbu zvládnout. Jeho protinávrh, aby silničářům dal kraj navíc pouze 50 milionů korun na opravy škod po zimě, ale nezískal dost hlasů.

Krajští silničáři při údržbě silnic II. a III. třídy na Vysočině v minulé zimě ujeli 547 tisíc kilometrů, zatímco na přelomu let 2015 a 2016 to bylo 284 500 kilometrů. Soli padlo na vozovky v poslední zimní sezoně 9 688 tun a inertních materiálů 47 400 tun. V meziročním porovnání se množství použitého posypu zvýšilo přibližně o polovinu.

Autoři | Foto www.i-krajvysocina.cz

Štítky Kraj Vysočina, zima, peníze, údržba, Jan Hyliš, ČSSD, Miroslav Houška, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři Vysočiny dostali od kraje kvůli tuhé zimě navíc 88 milionů korun. Nejdražší byl leden | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.