Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvě nehody, šest mrtvých. Nebezpečnému úseku na I/38 by mohly pomoci odbočovací pruhy

Jednou z možných příčin tragických dopravních nehod u Moravských Budějovic je neexistence odbočovacích pruhů na tomto úseku silnice I/38. ČTK to řekl místostarosta Zvěrkovic Vladimír Nečesal. V blízkosti obce se v rozmezí tří týdnů staly dvě nehody, při nichž zemřelo šest lidí. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by se odbočovací pruhy mohly zřídit do tří let, podnět musí podat obec.

Na silnici mezi Moravskými Budějovicemi a Grešlovým Mýtem ve směru na Znojmo je několik kilometrů dlouhá rovina. Nehody se na tomto úseku podle Nečesala stávaly i v minulosti, ale nikdy nebyly tak tragické. „Rovinka jednak svádí k rychlé jízdě, ale také může vést k nepozornosti, v horším případě k mikrospánku, což mohly být také příčiny obou tragických nehod,“ domnívá se místostarosta.

Úsek mezinárodní silnice je však podle Nečesala nebezpečný hlavně neexistencí odbočovacích pruhů. Míst, kde se odbočuje doleva, je v rozmezí asi pěti kilometrů oboustranně několik. „Na všech křižovatkách je zákaz předjíždění, ale z vlastní zkušenosti vím, že se ne vždy dodržuje, stejně jako sedmdesátikilometrová rychlost,“ řekl Nečesal.

V polovině listopadu poblíž Zvěrkovic řidič osobního auta přejel do protisměru, kde se čelně srazil s kamionem. Auto začalo po nárazu hořet.  Zemřeli v něm tři lidé. V pondělí 5. prosince narazil nákladní vůz téměř na stejném místě zezadu do odbočujícího osobního automobilu, ve kterém cestovali tři mladí muži. Vozidlo bylo vrženo pod protijedoucí nákladní automobil. Dva mladíci zahynuli na místě, třetí zemřel po těžkém zranění ve středu (více informací čtěte ZDE).

ČTĚTE TAKÉ: Střet osobního vozidla s kamionem u Moravských Budějovic nepřežili tři lidé 

Podle vedoucí úseku výstavby ŘSD na Vysočině Františky Revúcké lze stavbu odbočovacích pruhů řešit. „Obec by se na nás měla obrátit písemným podnětem, uděláme bezpečnostní audit a zadáme projekt na rozšíření komunikace. Pokud nebudou problémy s výkupem pozemků a výběrovým řízením, bylo by možné odbočovací pruhy zřídit do dvou až tří let,“ řekla dnes ČTK Revúcká.

Podle starosty Zvěrkovic Štěpána Bartuňka existovaly snahy o stavbu odbočovacích pruhů i v minulosti, ale byly vždy zamítnuty. „Na ŘSD se obrátíme, projednáme to v pátek na obecním zastupitelstvu,“ uvedl Bartuněk.

Autoři | Foto HZS

Štítky silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Moravské Budějovice, Zvěrkovice, Znojmo, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě nehody, šest mrtvých. Nebezpečnému úseku na I/38 by mohly pomoci odbočovací pruhy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.