Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město Jihlava plánuje stavbu nových parkovišť včetně těch záchytných

V krajské Jihlavě by měla přibývat parkoviště včetně záchytných parkovacích ploch s návazností na MHD. Na jejich obsazenost by měl řidiče upozorňovat elektronický naváděcí systém. Radnicí připravovaná nová koncepce parkování rovněž počítá s lepším využitím nynějších míst pro stání aut na území města. Schválena by měla být do konce tohoto roku.

„Vycházíme ze stávající koncepce, ale ta nebyla úplná,“ uvedl náměstek primátora Jaroslav Vymazal. K přehodnocení systému parkování vede padesátitisícové město houstnoucí doprava i požadavky na rezidentské parkování. Navržené změny by lidem rovněž měly usnadnit zastavení u úřadů, kde potřebují něco vyřídit. Na potřebné investice se město chce ucházet o evropské dotace.

Nové parkoviště pro 110 aut plánuje město u výpadové silnice na Pelhřimov, vedle ústředního hřbitova, kde bude zároveň upravena křižovatka. „Projekt už máme odsouhlasený radou, začne se projektovat,“ uvedl náměstek.

Parkoviště by mělo fungovat jako P+R (Park & Ride, česky Zaparkuj a jeď), zastavovat u něj budou městské autobusy. Vznikne asi v příštím roce. „Pokud by byly nějaké komplikace s výběrovým řízením, případně stavebním povolením, tak by to mělo být nejpozději v roce 2018 postavené,“ řekl Vymazal.

Další místa vhodná pro odstavování aut má město vytipovaná kupříkladu na sídlišti Březinky a ve Fibichově ulici. Letos už vzniklo nové parkoviště u domu kultury odborů, z něhož se dá za pár minut dojít do centra pěšky. Nyní je ve zkušebním provozu.

Město chce také umožnit lepší využití stávajících parkovacích míst. Průzkum na území města mimo městskou památkovou rezervaci, kde je nastaven systém rezidentského parkování, ukázal, že tam je v pracovních dnech polovina parkovacích míst volná. „Aby byl tento prostor více vytěžen, chceme vydávat servisní karty servisním organizacím jako jsou plynaři, elektrikáři, vodaři, aby na těch místech mohli stát,“ uvedl náměstek. Karet pro rezidentské parkování bylo minulý rok v Jihlavě vydáno 1613.

Placená parkoviště v majetku města provozuje jeho firma Služby města Jihlavy. Vloni vybrala na parkovném 6,9 milionu korun. Městu z nich odvádí 3,14 milionu, hradí také údržbu a provoz parkovacích ploch.

Foto www.nosta.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, parkování, Jaroslav Vymazal, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Jihlava plánuje stavbu nových parkovišť včetně těch záchytných | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.