Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavský Bosch zvýší příští dva roky tarifní mzdy o šest procent

Jihlavský Bosch Diesel slíbil odborářům pro následující dva roky více než šestiprocentní navýšení tarifních mezd. Včetně růstu příplatků si jeho pracovníci celkově polepší více než o desetinu. Kolektivní smlouvu pro roky 2017 a 2018 uzavřely odborové organizace s vedením tohoto největšího podniku na Vysočině v pondělí. Platit začne od 1. ledna. Bosch Diesel nyní zaměstnává ve výrobě dílů pro dieselové motory aut zhruba 4300 lidí.

Kromě růstu tarifů slíbil podnik navýšit v příštích dvou letech částku na penzijní připojištění o 850 korun na celkových 2000 korun měsíčně. Podle odborářů rovněž stoupnou příplatky v kontech pracovní doby. Průměrnou mzdu v Jihlavě Bosch nezveřejňuje, u celé skupiny Bosch v Česku činí 37 tisíc korun, a to bez managementu. Průměrná hrubá mzda dělnických profesí se v jihlavských závodech podle odborářů loni pohybovala kolem 34 300 korun.

Předsedové obou odborových organizací KOVO ve firmě Bosch Diesel, Ladislav Melichar a Roman Bence, jsou podle jejich dnešní tiskové zprávy s výsledkem spokojeni. „Za průlomové pokládáme i to, že se nám v rámci kolektivního vyjednávání podařilo dohodnout spolurozhodování odborů při zavádění nových směnových modelů v jihlavském závodě,“ uvedli. S vedením podniku se dohodli i na zachování všech nadstandardních sociálních benefitů. 

Uzavření nové kolektivní smlouvy s půlročním předstihem zdůvodnil Bence ČTK tím, že odboráři stejně museli připravovat dohodu o kontech pracovní doby.  „Protože se to týkalo i navýšení některých příspěvků, tak jsme toho využili a rovnou jsme otevřeli i kolektivní vyjednávání,“ řekl. Jednání trvalo tři měsíce. 

Mezi body v nové kolektivní smlouvě je mimo jiné i odstupné ve výši desetinásobku průměrné mzdy v případě ukončení pracovního poměru kvůli nadbytečnosti pracovníka. Zachována bude prémie vázaná na hospodářské výsledky firmy, a to až do výše dvou měsíčních tarifních mezd ročně. Firma Bosch Diesel bude také nadále hradit volnočasové aktivity svých pracovníků, kupříkladu plavecký bazén, kurzy vaření a jazykové kurzy.

Podle odborářů bude s novou kolektivní smlouvou pokračovat také vloni zahájený sociální program. Vstoupit do něj mohou pracovníci blížící se důchodovému věku. Pak pobírají plnou mzdu, i když pracují jen na poloviční úvazek. Podle údajů podniku bylo k letošnímu 1. květnu do programu zapojeno 164 zaměstnanců firmy.

Autoři | Foto www.mapauspechu.cz

Štítky Robert Bosch GmbH, mzda, kolektivní smlouva, odbory, Kraj Vysočina, Česko, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Bosch zvýší příští dva roky tarifní mzdy o šest procent | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.