Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ledová lezecká stěna ve Víru na Žďársku se otevře v neděli. Pomohla dnešní mrazivá noc

Ledová lezecká stěna ve Víru na Žďársku je připravena zahájit sezonu. Jde o vůbec nejzazší termín zprovoznění v její devítileté historii. Kvůli příliš vysokým teplotám nebylo dosud možné vytvořit dostatečnou tloušťku ledu, přestože se ledovalo už osm nocí. Oblíbený závod Vírský cepín přesunou pořadatelé pravděpodobně na 10. března.

První návštěvníky přivítají v neděli, i když už dnes je led v dobré kvalitě, řekl ČTK Slávek Matuška ze spolku, který ledovou stěnu provozuje.

Dnešní mrazivá noc provozovatelům výrazně pomohla. Vodní čerpadla dostávala vodu na skálu od pátku 22:00 až do dnešního poledne. „Noc byla fantastická, situaci jen trochu komplikoval silný vítr, který strhával vodu nežádoucím směrem,“ doplnil Matuška. Přesto bude v neděli možné otevřít na skále deset lezeckých cest a nabídnout adrenalinový zážitek až 60 zájemcům.  

Ideální síla ledu je 20 centimetrů. Taková vrstva už podle Matušky dokáže odolávat i denním teplotám pět stupňů nad nulou a vydrží několik týdnů. I díky tomu, že je stěna otočená k severu.

„To nám dává velkou výhodu, zatímco protilehlá osluněná strana údolí se může vyhřát až na 15 stupňů, u paty naší stěny je i méně než pět,“ vysvětlil Matuška.

Vloni už na začátku ledna 

Skála je vysoká 40 metrů, lezci ale mohou vyšplhat nejvýše do 25 metrů.  Průměrná sezonní návštěvnost zařízení je 700 osob. Vyhledávanou událostí jsou výcviky Českého horolezeckého svazu určené začátečníkům v lezení.  Letos se budou konat 3. a 4. března. „Věříme, že led vydrží i dalších několik týdnů, závod Vírský cepín tak odložíme na 10. března,“ uvedl Matuška.

Systém výroby ledu je podle něho jednoduchý - jen jímka napájená vodou ze Svratky, výkonné čerpadlo, otočná ramena rozprašovačů a budík pro obsluhu, která musí během noci každé dvě hodiny kontrolovat teplotu vzduchu.

Loni byla vírská ledová stěna v provozu od 7. ledna, vrstva ledu místy měřila i kolem 60 centimetrů. Za dva měsíce provozu se na stěně vystřídalo přes 1300 lezců. Kromě veřejnosti a horolezců tam trénovali i profesionální hasiči a vojáci.

Autoři | Foto www.ledovastenavir.cz

Štítky ledová stěna, Vír, provoz, led, mráz, okres Žďár nad Sázavou, umělá stěna, Český horolezecký svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ledová lezecká stěna ve Víru na Žďársku se otevře v neděli. Pomohla dnešní mrazivá noc | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.