Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Dukovanech dělníci opravují 125 metrů vysokou chladicí věž. Pracovat budou také v noci

V Jaderné elektrárně Dukovany dělníci do konce roku opraví jednu z osmi chladicích věží, které jsou vysoké 125 metrů. Pracují na věži číslo sedm, opravovat budou její vnější i vnitřní část. Náklady byly vyčísleny na několik desítek milionů korun, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Minulý rok nechala firma ČEZ v Dukovanech spravit koruny dvou chladicích věží, tyto práce stály asi milion korun. Chladicí věž číslo sedm nyní prochází kompletní rekonstrukcí, což je výrazně větší a časově náročnější oprava, uvedl mluvčí.

Chladicí věže slouží elektrárně od jejího zprovoznění v roce 1985 k odvádění zbytkového tepla. U paty tyto věže v průměru měří 90 metrů a v horní části 60 metrů. Vloni byl systém chlazení Dukovan doplněn o dva nízké bloky věží s ventilátory, které jsou odolnější proti zemětřesení.

Chladicí věž číslo sedm byla naposled opravena v roce 1995. Dělníci z firmy specializované na výškové práce se na ni vrátili letos v březnu. Když jim to počasí dovolí, pracují i v noci; rychlost větru totiž nesmí být větší než osm metrů za sekundu. Pracovníci se po věži pohybují na zavěšené lávce, jízda do koruny na ní trvá 20 minut.

„Součástí rekonstrukce jsou opravy ocelových konstrukcí, vnitřních pochozích lávek, zábradlí, potrubí, žebříků i bazénu pod věží,“ doplnil Bezděk. Vnější plášť věže má rozlohu přes 46 tisíc metrů čtverečních, tedy asi jako 12 fotbalových hřišť. Pracovníci musí nejprve z věže odstranit nesoudržný beton, pak ji očistí proudem vody. Následně firma na povrch věže nanese vrstvu speciální směsi a opatří ji nátěrem. Vnitřek věže budou dělníci opravovat, až jím přestane procházet pára. Bude to během plánovaných odstávek 3. a 4. reaktorového bloku Dukovan. Na závěr dostane vrcholová část věže červenobílé pruhy, což je označení důležité pro letecký provoz.

Čtyři bloky Dukovan mají v součtu instalovaný výkon 2040 MW, běžně pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR.

Autoři | Foto www.cez.cz

Štítky Dukovany, jaderná elektrárna, chladicí věž, číslo sedm, opravy, rekonstrukce, 125 metrů, dělník, Jiří Bezděk, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech dělníci opravují 125 metrů vysokou chladicí věž. Pracovat budou také v noci | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.