Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Třebíči tři desítky lidí soutěží v pomalém kouření dýmek. Již po jednadvacáté

V Třebíči se dnes pojednadvacáté sešli vyznavači pomalého kouření dýmky. V minulých letech nejlepší z nich vystačil se třemi soutěžními gramy tabáku déle než dvě hodiny. Soutěž Třebíčské kouření odstartovalo ve 14:00 v konírně zámku. Účast potvrdilo 65 soutěžících, další tradičně přijíždějí bez ohlášení. Organizátor soutěže a ředitel třebíčského Muzea Vysočiny Jaroslav Martínek ČTK řekl, že očekává účast kolem 80 lidí, což bývá obvyklý počet.

„Původně jsem myslel, že nebude velká návštěvnost v souvislosti s tím, že před 14 dny se uskutečnilo mistrovství Evropy v Nitře, kde bylo z České republiky 52 účastníků,“ uvedl Martínek. Nejlepší kuřák dýmky v Nitře byl z Itálie, tři gramy tabáku dokázal kouřit dvě hodiny a třicet minut.  Dosavadní rekord třebíčské soutěže je kratší jen o deset minut; činí dvě hodiny a dvacet minut. „Ale je to dáno více okolnostmi, mimo jiné druhem tabáku,“ uvedl Martínek.

I třebíčská soutěž se převážně koná podle mezinárodních pravidel. Výjimkou je to, že v Třebíči každý kouří z vlastní dýmky, kdežto jinak se všem rozdávají stejné nové dýmky. Soutěžící mají na nacpání dýmky pět minut, další minutu pak a dvě zápalky na její zapálení.

Martínek patří mezi členy stolní kuřácké společnosti Podskalák Třebíč.  Původní spolek kuřáků dýmek založili tehdejší obyvatelé města na počátku 20. století. Současný Podskalák vznikl ve stejném roce, kdy se uskutečnil první ročník Třebíčského kouření. Třebíčské Muzeum Vysočiny sídlící v zámku má ve sbírce více než 1200 dýmek a kuřáckých potřeb.

Autoři | Foto www.blogspot.com

Štítky dýmka, Třebíč, kouření, soutěž, Jaroslav Martínek, Muzeum Vysočiny Jihlava, Nitra, Česko, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třebíči tři desítky lidí soutěží v pomalém kouření dýmek. Již po jednadvacáté | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.