Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočina podpoří nákup aut pro dobrovolné hasiče. V šesti obcích rozdělí skoro dva miliony

Kraj Vysočina přispěje dalším šesti obcím na nákup dopravního automobilu pro dobrovolné hasiče. Rozdělí mezi ně asi 1,8 milionu korun. Příspěvek získá také obec Studenec na Třebíčsku. Nový vůz má nahradit takřka 50 let starou avii. Kraj podporuje ty obce, které zároveň uspěly s žádostí o státní dotaci. Od začátku roku už vyplatil asi 8,7 milionu korun. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Pavel Franěk (ANO).

Studenec s přibližně 600 obyvateli a rozpočtem 8,5 milionu korun má ve sboru dobrovolných hasičů asi 85 členů. Loni pro ně opravil hasičskou zbrojnici. Nový dopravní automobil devítimístný Volkswagen Crafter by mohl sbor získat v listopadu, řekl starosta Jiří Tomešek. Jeho pořizovací cena bude asi 1,4 milionu korun. Od kraje obce získá 300 tisíc korun, od státu prostřednictvím ministerstva vnitra a generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR o 150 tisíc víc.

Zbytek ceny uhradí obec z vlastního rozpočtu. „Když už jsme auto pořizovali, tak jsme to chtěli trochu vybavit, aby bylo s pohonem čtyři krát čtyři. Přeci jen, když je potřeba na vesnici zajet někam do lesa nebo na polní cestu, s předokolkou je to složitější," řekl Jiří Tomešek.

Auto má studenecké hasiče dopravit k zásahu, jeho součástí bude i vozík na potřebné vybavení. Cisternu hasiči nemají, prvotní zásah po obci zajišťují pomocí hydrantů. „Pokud budou dotace pokračovat, zvažovali bychom nákup cisterny nebo nějakého prvozásahového vozidla, které bude mít třeba dva krychlové metry vody a další vybavení, už by to nebyl dopravní automobil," řekl starosta.

Kraj se už v roce 2016 zavázal, že obcím, které uspějí se žádostí o státní dotaci, také přispěje. Letos má na krajský příspěvek nárok 41 obcí. Prozatím ho získalo 27 z nich.

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky ČR, správa, hasiči, Vysočina, AUDIO, Kraj Vysočina, Studenec, Pavel Franěk, ANO 2011, okres Třebíč, sbor dobrovolných hasičů, Ministerstvo vnitra České republiky, Hasičský záchranný sbor, Česko, Volkswagen Crafter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina podpoří nákup aut pro dobrovolné hasiče. V šesti obcích rozdělí skoro dva miliony | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.