Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

STATISTIKA: V lesích Vysočiny myslivci napočítali o něco víc zajíců než loni

V lesích na Vysočině myslivci letos zjara napočítali okolo 25 300 zajíců, skoro o 1900 víc než vloni. Podle údajů, které dnes zveřejnil kraj, stavy dalších sledovaných druhů zvěře mírně rostou nebo se pohybují v přijatelných odchylkách od dlouhodobého průměru. Černé zvěře bylo při posledním sčítání zaznamenáno 2850 kusů, podobný počet jako před rokem. Kraj přispívá na výkup spodních čelistí odlovených bachyní a selat.

Na odstřel přemnožených divokých prasat začal kraj formou výkupu čelistí přispívat v roce 2013. V tomto roce má na výplatu za vzorky od této zvěře ulovené do konce září 750 tisíc korun, stejně jako v minulých letech, uvedl radní Martin Hyský (ČSSD), který má na starosti životní prostředí a zemědělství.

Sčítání zvěře se na Vysočině konalo v únoru a březnu. Jelení zvěře myslivci zaznamenali přes 500 kusů, podobně jako vloni. Mufloní zvěře bylo kolem 1900, asi o 200 víc.

Vyder říčních je podle sčítání v kraji přes 1700 a bobrů evropských 370.  Vydry a bobři patří mezi zvláště chráněné živočichy, u nichž je možné žádat náhrady za škody, které tato zvířata způsobí. Podle údajů kraje dostalo v případě vyder minulý rok 73 žadatelů z Vysočiny v součtu 2,3 milionu korun.  Byla to podobná částka jako v roce 2017.

O náhradu za škody způsobené bobry se loni, stejně jako předloni, na Vysočině přihlásil jeden žadatel, kompenzace vyplacená minulý rok byla 66 tisíc korun, o rok dříve to bylo 31 tisíc korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zvěř, statistika, les, myslivci, Kraj Vysočina, myslivost, Martin Hyský, ČSSD, zajíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STATISTIKA: V lesích Vysočiny myslivci napočítali o něco víc zajíců než loni | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.