Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skiareály na Vysočině během sezony neprodělaly. Údržba stop stála statisíce

Provozovatelé lyžařských sjezdovek na Vysočině v letošní sezoně neprodělali. Peníze by jim měly zbýt na splátky úvěrů i na vylepšení techniky a zázemí pro návštěvníky. Díky přírodnímu sněhu si na své tentokrát přišli i běžkaři. Údržba stop stála statisíce, většinou ji platí obce. Některé chtějí o příspěvek požádat kraj.

První sjezdovky se na Vysočině v této zimě rozjely v polovině prosince, mezi nimi i novoměstský Harusův kopec. Sezonu ukončil v neděli. „Byla úplně stejně dlouhá jako ta loňská, ale podmínky byly letos o něco lepší," řekl správce skiareálu Karel Klapač. Hospodaření skončilo v černých číslech. „Veškerý zisk budeme investovat do obměny technologií," uvedl.

Jiří Pálka ze sjezdovky Fajtův kopec označil poslední sezonu za průměrnou. „Náklady se pokryjí, něco zůstane," řekl Jiří Pálka. Podotkl, že lyžařský klub, který sjezdovku provozuje, splácí úvěr za stavbu rozhledny na kopci a rolbu. Rozhledna stojí od roku 2015.

Na Vysočině bylo v zimě otevřeno i 14 sjezdovek. Lyžovat se dalo také na svazích závislých zčásti na přírodním sněhu. Naopak ve Vysoké u Havlíčkova Brodu velký vlek stál, protože se lyžařům nepodařilo domluvit na podmínkách s novým majitelem části pozemků, fungoval tam jen dětský vlek. Mimo provoz byly sjezdovky Čeřínek u Jihlavy, kde skončil nájemce, a také Karasín na Žďársku. Jeho provozovatelé se rozhodli sezonu vypustit kvůli nedostatku vody k zasněžování po loňském suchu.

„Byla to jedna z lepších sezon, budeme v plusu," zhodnotila končící zimu Magda Vaňková, která se stará o sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku. Připomněla, že se areálům nevyhnuly teplotní výkyvy, na Vánoce byla obleva. Kromě splátek úvěru za lanovku chce v Lukách zlepšit příjezd a parkoviště.

PSALI JSME: VIDEO: Sjezdovka Šacberk má vlastní píseň. Má ukázat, že je naše práce srdeční záležitostí, říká provozovatel Havlíček 

Celkově byla sezona podobná loňské, nebude v červených číslech," řekl Pavel Havlíček, který provozuje skiareál Šacberk u Jihlavy. Uvedl, že investovat je potřeba každý rok.

Stopy pro běžkaře kolem Nového Města na Moravě šlo upravovat přes dva měsíce. Technika vyjela poprvé v půli prosince a naposled na konci února; v lednu stopy hodně zafoukával vítr. Přijíždělo mnoho běžkařů. „Počítali jsme jeden víkend, že bylo jen na Třech Studních pět tisíc lidí," uvedl Miloš Brabec, starosta Tří Studní a předseda mikroregionu sdružujícího obce, který údržbu stop objednává.

Zimní návštěvnost poukázala na nedostatek parkovišť. „Tím, že jsme v CHKO, není jednoduché to řešit," řekl starosta. Náklady na projíždění stop odhadl na 400 tisíc korun, vyúčtování ještě není ukončeno. Mikroregion na ně zřejmě požádá o příspěvek kraj.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zima, lyžování, běžky, sjezdovka, sezona, provozovatel, údržba, stopa, Kraj Vysočina, úvěr, běh na lyžích, Jihlava, Šacberk, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály na Vysočině během sezony neprodělaly. Údržba stop stála statisíce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.