Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sněhová děla na Vysočině ještě stojí. Mrazy byly zatím slabé, shodují se vlekaři

Skiareály na Vysočině vybavené zasněžovací technikou mají podle jejich provozovatelů po minulých suchých měsících zajištěnou vodu alespoň pro základní zasněžení kopce. Některá střediska mají základní zásobu vody díky akumulačním nádržím, jiná čerpají vodu z řek. Sněhová děla ještě fungovat nezačala, mrazy byly zatím slabé, shodli se vlekaři.

„Bylo to nachystané, ale v sobotu se změnila předpověď počasí,“ řekl provozovatel sjezdovky Šacberk u Jihlavy Pavel Havlíček. Podotkl, že první mrazivou noc se obvykle nezasněžuje, protože musí vychladnout půda i voda.  Zásobu vody pro spuštění sněhových děl podle něj sjezdovka má v retenční nádrži, stačit by to mělo na její zprovoznění. „Zatím jsme žádné roky nebyli úplně na štíru,“ uvedl.

Zásobárny s vodou jsou i u sjezdovek Luka nad Jihlavou a Křemešník na Pelhřimovsku. Jejich správkyně Magda Vaňková předpokládá, že další vláha přibude z prvního sněhu, který teď napadl a který asi brzo roztaje. „Máme zasněžovací pohotovost, ale vyčkáváme na stabilnější počasí,“ řekla.

U sjezdovky Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí je v nádrži 8 tisíc metrů krychlových vody, což by mělo stačit na výrobu sněhu pro základní provoz.  Skiareál Dalečín čerpá vodu ze Svratky. „Ve Svratce toho moc neteče, chtělo by to trochu přírody,“ uvedl za provozovatele Ivo Doležal. Podle něj by bylo potřeba, aby spadla nějaká vláha nebo víc sněhu.

Zasněžování až v polovině prosince 

Lepší zdroje vody by uvítal také lyžařský areál SK Jalovec v Číchově na Třebíčsku. „Ne že by to bylo až tak limitující, spustit by se to dalo, ale je to brzo,“ řekl Josef Paděra ze sportovního klubu. Uvedl, že v této části kraje se vyplácí začít zasněžovat až tak v polovině prosince.

U sjezdovky Vysoká poblíž Havlíčkova Brodu bude zahájení lyžařské sezony záviset i na dohodě s novým majitelem části pozemků o pronájmu, jednání pokračují. Na sjezdovku Čeřínek u Jihlavy hledá Sportovní klub Jihlava nájemce. Podnikatel, který areál provozoval minulou zimu, po dohodě s klubem pokračovat nebude. Další dva potenciální zájemci se ještě nevyjádřili, uvedl ředitel SK Jihlava Jiří Procházka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, sjezdovka, dělo, zasněžování, mráz, počasí, Kraj Vysočina, nádrž, Jihlava, Šacberk, Svratka, SK Jihlava, Luka nad Jihlavou, okres Pelhřimov, sněžné dělo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhová děla na Vysočině ještě stojí. Mrazy byly zatím slabé, shodují se vlekaři | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.