Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za rok 2017 evidoval krajský úřad celkem čtyři petice a skoro dvě stovky stížností

Za loňský rok byly na adresu Krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě doručeny celkem čtyři petice a 189 stížností, což je o 42 stížností méně než v roce 2016. Nejčastěji směřovaly stížnosti na dopravní obslužnost, stav komunikací, pracovněprávní vztahy a postup ředitelů v krajských příspěvkových organizacích, na zařízení sociální péče i obecně na školství nebo poskytování zdravotní péče.

„V průběhu roku 2017 zaevidovali pracovníci krajského úřadu čtyři podání, která splnila náležitosti zákona o právu petičním. Jedna z petic byla doručena přímo hejtmanovi kraje a zároveň řediteli krajského úřadu, ostatní pak byly doručeny na jednotlivé odbory krajského úřadu,“ uvedla Eva Rydvalová z krajského oddělení vnitřní kontroly.

Všechny petice byly vyřízeny ve stanovené lhůtě a pisatelé byli o vyřízení vyrozuměni do 30 dnů od doručení. Jedna z petic se týkala plánované demolice budov na Růžku v Telči, v další vyjadřovali občané nesouhlas s výstavbou bioplynové stanice v Oudoleni. Ve třetí bylo navrhováno zachování autobusové dopravy přes zastávku Vápovice a poslední se týkala požadavku občanů obce Pohled na zrušení stavebního povolení vydaného Městským úřadem Havlíčkův Brod.

Ve srovnání s rokem 2016 bylo v předchozím roce doručeno na krajský úřad o 42 stížností méně, tedy celkem 189. Ubylo stížností na postup zaměstnanců kraje a také na průtahy a nečinnost při vyřizování záležitostí občanů. Stejně tak se snížil počet stížností v oblasti školství a lidé méně upozorňovali na stav silniční sítě. Naopak více podání se týkalo dopravní obslužnosti a postupu ředitelů příspěvkových organizací.

Mírně přibylo anonymů 

„V obou případech však došlo ke snížení počtu důvodných stížností,“ upřesnila Eva Rydvalová a doplnila, že také výrazně poklesl počet stížností ve věci sociálních dávek a sociálně právní ochrany dětí, ze sedmi na dvě podání, v jednom případě se však jednalo o důvodnou stížnost. Nově ve srovnání s rokem 2016 se objevilo pět stížností na oblast pracovně právních vztahů v krajských příspěvkových organizacích.

Podle pravidel rady kraje bylo zaevidováno celkem 134 stížností, z toho 75 stížností bylo přímo šetřeno a vyřízeno orgány kraje, z čehož bylo pouze devět stížností důvodných nebo částečně důvodných. Dalších 39 případů bylo postoupeno k vyřízení jinému subjektu z důvodu nepříslušnosti k šetření a 14 stížností bylo zasláno orgánům kraje pouze na vědomí.

„Oproti roku 2016 jsme zaznamenali mírný nárůst anonymních oznámení, tedy o dvě více než v roce 2016. V tomto případě byla jedna stížnost vyhodnocena jako důvodná nebo částečně důvodná,“ doplnila Eva Rydvalová. Celkem 32 stížností spadalo do kategorie stížností dle správního řádu a 18 stížností bylo zařazeno podle zákona o zdravotních službách. Celkem 5 stížností bylo orgánům kraje podáno dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Tisková zpráva | Foto pexels.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky petice, stížnost, evidence, 2017, krajský úřad, příspěvková organizace, Kraj Vysočina, Jihlava, Telč, Růžek, Vápovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za rok 2017 evidoval krajský úřad celkem čtyři petice a skoro dvě stovky stížností | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.