Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli chřipce zemřelo na Vysočině už osm lidí. Epidemie pozvolna ustupuje

Počty nemocných s akutními respiračními infekcemi na Vysočině třetí týden po sobě klesají. Nemocných je nyní 1359 lidí na 100 tisíc obyvatel. Před týdnem jich bylo 1640. V souvislosti s chřipkou zemřel minulý týden v Jihlavě osmdesátiletý muž. Je to osmé úmrtí, které hygienici od začátku letošní chřipkové epidemie v kraji evidují.

 Hospitalizací kvůli chřipce bylo minulý týden víc, ale jen jeden případ byl s vážným průběhem, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny.

Situace na Vysočině je podle ní obdobná jako v celé republice. „Počet pacientů celkově klesá ve všech krajích a epidemie zvolna ustupuje,“ řekla.  Na území Vysočiny klesla nemocnost nejvíc v okrese Pelhřimov, o 29 procent, o 22 procent ubylo nemocných na Jihlavsku. Okres Havlíčkův Brod má nemocných o 20 procent méně než minulý týden, Třebíč o 11 a Žďár nad Sázavou o osm procent.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlavská nemocnice po více než měsíci opět povoluje návštěvy 

Snižování počtu nemocných s sebou nese i rušení zákazů návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. Jako první z nemocnic obnovily běžný návštěvní režim ty v Třebíči a Novém Městě na Moravě, a to už k 10. březnu.  K dnešnímu dni ukončila zákaz návštěv Nemocnice Havlíčkův Brod. Jihlavská nemocnice oznámila, že oddělení otvírá dnes. Prozatím pouze umožnila návštěvy tatínkům na oddělení šestinedělí. Uzavřeny ještě zůstávají nemocnice Mostiště a Pelhřimov, kde začal zákaz návštěv platit už 31. ledna.

Jak na chřipku?

- dodržujte klidový režim, důležitý je dostatek spánku a odpočinku

- pijte horký čaj s medem a citrónem - doplňujte vitamin C, důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny

- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce

- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly

- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, epidemie, úmrtí, nemocnice, návštěvy, Kraj Vysočina, návštěva, Jihlava, Alena Dvořáková, Lékárenský komplex Jihlava, Krajská hygienická stanice, Pelhřimov, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli chřipce zemřelo na Vysočině už osm lidí. Epidemie pozvolna ustupuje | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.