Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: V provozu je na víkend čtrnáct sjezdovek i stopy pro běžkaře

Sjezdovky na Vysočině pokrývá i více než půlmetrová vrstva převážně technického sněhu, otevřeno jich koncem týdne bude nejméně 14. Díky mrazům možná o víkendu zahájí sezonu adrenalinového lezení ledová stěna uměle vytvářená na skále ve Víru na Žďársku. Přírodního sněhu pro běžkaře na Vysočině moc není.

Nejvíc běžeckých tras, přibližně pět desítek kilometrů, najdou v okolí Nového Města na Moravě. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli správci skiareálů.

Sportovní tratě novoměstské Vysočina Areny budou pro veřejnost koncem týdne přístupné jen vpodvečer v sobotu a neděli, protože tam bude biatlonové mistrovství republiky žactva. Dostatek sněhu tam ale běžkaři najdou ve vyšších polohách, v okolí Tří Studní, Vlachovic, Fryšavy nebo Studnice.

„Není to samozřejmě luxusní stopa, ale pořád to jsou velmi dobré podmínky pro lyžování,“ řekl správce skiareálu Harusův kopec Karel Klapač. Běžkařům doporučuje, aby začínali až u zmíněných obcí, protože stopy u Nového Města na Moravě nejsou v tak dobrém stavu a parkoviště tam budou zaplněná kvůli závodům.

Sjezdovky vybavené sněhovými děly budou na Vysočině většinou v plném provozu i příští týden, kdy budou ve školách kraje jarní prázdniny.  Největší nabídka je na Žďársku, kde kromě Nového Města na Moravě fungují sjezdovky na Fajtově kopci, v Dalečíně, na Karasíně, v Novém Jimramově a ve Svratce.

Na Jihlavsku se dá lyžovat na Šacberku u Jihlavy a v Lukách nad Jihlavou.  Od soboty bude jezdit vlek také v Mrákotíně. V okrese Pelhřimov jsou otevřené sjezdovky Křemešník a Křešín, na Havlíčkobrodsku jedou vleky ve Vysoké a na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou. Na Třebíčsku funguje sjezdovka SK Jalovec u Číchova.

Ve Víru se sportovci snaží využít mrazy, které přišly v minulých dnech, k zaledování skály nad řekou Svratkou. Vrstva ledu zatím měří do deseti centimetrů. V týdnu už stěnu vyzkoušeli vojáci, kteří měli v okolí lezecký výcvik. Naplno by provoz na stěně mohl začít v sobotu nebo v neděli. O startu sezony rozhodne mráz v noci na pátek, řekl Slávek Matuška ze spolku, který ledovou stěnu provozuje. V minulých zimách začínalo lezení zpravidla v lednu, v této zimě se stěnu zatím otevřít nepodařilo, protože dost nemrzlo.

Autoři | Foto Facebook: Skiareál Šacberk

Štítky lyžování, sjezdovky, provoz, vlek, Kraj Vysočina, sjezdovka, běh na lyžích, mráz, okres Žďár nad Sázavou, Vír, Nové Město na Moravě, Svratka, jarní prázdniny, Vlachovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: V provozu je na víkend čtrnáct sjezdovek i stopy pro běžkaře | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.