Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Do Havlíčkova Brodu se sjeli bramboráři. Sklizeň je letos slabší, shodli se

Do Havlíčkova Brodu se v pátek 13. října sjeli odborníci na brambory z Česka i zahraničí. Český bramborářský svaz ve spolupráci s Agrární komorou České republiky a Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod tu uspořádal už 27. ročník Bramborářských dnů. Dopolední program za účasti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka byl tradičně věnován odbornému semináři a prezentaci firem, sobota pak na Havlíčkově náměstí patřila ochutnávkám pro veřejnost a prodejní výstavě.

Podle slov Miloslava Chlana, předsedy Českého bramborářského svazu, bude letošní sklizeň brambor v Česku přibližně 617 tisíc tun, což je o 12 % méně než v roce 2016. „V Kraji Vysočina jsou kromě okresu Třebíč velmi dobré výnosy. Ostatní kraje byly podstatně více poškozeny suchem a ztráty v produkci zde budou výrazné,“ uvedl Miloslav Chlan a náměstek ministra zemědělství Jiří Šír ho doplnil. „Ministerstvo zemědělství nyní připravuje zásady, podle kterých budou pěstitelům kompenzovány škody. Na pomoc budou vyčleněny dvě miliardy korun, přesto tato částka určitě nepokryje všechny žádosti.“

Farmářská cena brambor v nadcházejícím období by se měla pohybovat na úrovni 4 koruny za kilogram, u prodeje ze dvora se předpokládá cena vyšší, tedy 6 až 8 korun za kilogram.

Srovnatelná kvalita domácích brambor 

K podpoře a propagaci zemědělského sektoru v regionu se dlouhodobě hlásí také Kraj Vysočina. Krajský radní Martin Hyský na semináři zmínil některé z těchto aktivit, jako jsou například popularizace středoškolských zemědělských oborů, pořádání exkurzí pro žáky základních škol v zemědělských podnicích, aktivní role při jednáních o ochranných pásmech v okolí vodní nádrže Švihov nebo hledání účinných řešení při boji se suchem.

V letošním roce se rozjela kampaň Českého bramborářského svazu za podpory ministerstva zemědělství s názvem Brambory zdravá zelenina, která má oslovit spotřebitele a přesvědčit je, že tuzemské brambory mají srovnatelnou nebo i vyšší kvalitu než dovážené.

I přesto se v loňském roce dovezlo více než 200 tisíc tun této plodiny oproti 44 tisícům vyvezených tun brambor. „V současné době je v České republice registrováno 131 odrůd brambor, v evropském měřítku se pak jedná asi o 1 500 registrovaných odrůd,“ upřesnil Václav Čermák z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, pracoviště Lípa.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky brambory, sklizeň, pěstitelé, bramboráři, druhy, výstava, ochutnávka, Havlíčkův Brod, brambor, Česko, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Agrární komora České republiky, Havlíčkovo náměstí, Ministerstvo zemědělství České republiky, Jiří Šír, Martin Hyský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do Havlíčkova Brodu se sjeli bramboráři. Sklizeň je letos slabší, shodli se | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.