Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vlekaři na Vysočině nyní vylepšují systémy na výrobu umělého sněhu

Provozovatelé lyžařských sjezdovek na Vysočině nejvíc investují do zlepšení systémů na výrobu umělého sněhu. Mnohde se už začali připravovat na zimu, na Vysoké u Havlíčkova Brodu budou každou sobotu pomáhat dobrovolníci. Na Šacberku u Jihlavy bude ještě potřeba opravit vlek, u něhož někdo poškodil ocelové lano.

Vlek na Šacberku patří městu Jihlava. „Vypadá to tak, že lano někdo naříznul, pod vlastní váhou pak prasklo,“ uvedl v zářijové tiskové zprávě náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Náklady na opravu odhadl minimálně na desítky tisíc korun.

„To jsou problémy, které se řeší a vyřeší. Nebudou mít vliv na sezonu,“ řekl nyní ČTK provozovatel této městské sjezdovky Pavel Havlíček. Díky obměně zařízení bude mít sjezdovka podle něj zase o něco lepší podmínky pro zasněžování. Sněhových děl bude u svahu deset. „Od samotného začátku se Šacberk soustředí hlavně na technický sníh a na kvalitu jeho úpravy,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: Zatím neznámý vandal přepůlil lano u vleku na Šacberku. Sezonu by to nemělo ohrozit 

Podobně zaměřené jsou úpravy vybavení i na dalších sjezdovkách. „Snažíme se posilovat technologie výroby technického sněhu, to znamená silnější čerpadla, víc děl, větší příkon elektřiny,“ řekla Magda Vaňková, která spravuje sjezdovku v Lukách nad Jihlavou a další na Křemešníku. Doplnila, že při klimatických podmínkách panujících v posledních letech se skiareály bez dostatečné výroby sněhu neobejdou.

Technologie spojené s výrobou sněhu vylepšují také na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě. Sjezdovka v Novém Jimramově nabídne návštěvníkům s novou zimní sezonou pohodlnější odbavení. „Budeme mít dole dva turnikety, to znamená, že podstatně zrychlíme přístup k vleku,“ řekl správce Ivo Fiala. Úprav se dočkala také dojezdová trasa k vleku.

Vlek na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí přes léto sloužil jezdcům na terénních tříkolkách, otevřena je i rozhledna. Přípravy na zimní sezonu začnou naplno asi za dva týdny.

Ve Vysoké u Havlíčkova Brodu se o přípravu sjezdovky postarají dobrovolníci. „Jednu brigádu už jsme měli. Teď budou každou sobotu,“ řekl Aleš Kadlec, předseda spolku Lyžař, který areál spravuje. Do zimy se zlepší přístupová cesta ke sjezdovce, přibudou na ní místa umožňující vyhýbání aut. Připravují se i další změny k lepšímu, ale nadcházející zimu ještě neovlivní.

Minulá zima byla pro vlekaře na Vysočině nejlepší za pět let, první vlek se rozjel 3. prosince na Šacberku u Jihlavy. V kraji byly po delší době dobré podmínky také pro běžkaře. U Nového Města na Moravě se turistické tratě daly upravovat sedm týdnů.

Autoři | Foto www.ceskesjezdovky.cz

Štítky lyžování, sjezdovky, vlek, provozovatelé, lyže, běžky, snowboardy, sjezdovka, umělý sníh, Kraj Vysočina, výroba, Šacberk, Jihlava, Vysoká, Radek Popelka, ANO 2011, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři na Vysočině nyní vylepšují systémy na výrobu umělého sněhu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.