Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině přibylo v prvním pololetí 419 bytů, stejně jako před rokem

Na Vysočině dokončili stavbaři v letošním prvním pololetí 419 bytů, stejně jako v prvních šesti měsících minulého roku. Počet nově zahájených staveb pro bydlení se ale v tomto kraji meziročně zvýšil o 39 procent. V těchto budovách by mělo výhledově vzniknout 691 bytů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

V minulých letech vykazovala bytová výstavba na Vysočině pokles. V roce 2010 bylo v kraji předáno do užívání 1772 bytů. V roce 2015 klesl počet dokončených bytů pod 1000, což se předtím stalo naposled v roce 1997. Vloni na Vysočině za celý rok přibylo 968 bytů, v meziročním porovnání to byl pokles o 2,9 procenta.

Nejrychlejším tempem na Vysočině přibývají rodinné domy. V letošním prvním pololetí v nich bylo vytvořeno 357 bytů, tedy 85 procent z celkového počtu. Výstavbou bytových domů nebo jejich přestavbami kraj získal pouze 35 bytů a zbylých 27 bytů vzniklo přestavbami nebytových prostor.

Počet dokončených bytů v celém Česku se od letošního ledna do konce června zvýšil o 4,5 procenta na 12.792. Růst vykázalo osm krajů, ale v dalších pěti krajích bylo dokončeno méně bytů než ve stejné době vloni. Jsou to kraje Plzeňský, Liberecký, Pardubický, Olomoucký a Zlínský.

Nadprůměrný růst v republikovém porovnání měla Vysočina v letošním prvním pololetí u zahájených staveb bytů. Zatímco v ČR stoupl počet nově rozestavěných bytových jednotek meziročně o 20,3 procenta, Vysočina vykázala navýšení o 39 procent. V ČR bylo za prvních šest měsíců tohoto roku rozestavěno 15 023 bytů, z toho 691 na Vysočině.

Autoři | Foto www.drevotvar-znojmo.cz

Štítky byty, výstavba, bydlení, kraj, nárůst, Kraj Vysočina, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přibylo v prvním pololetí 419 bytů, stejně jako před rokem | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.