Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: V rybníku Medlov platí zákaz koupání. Lidem hrozí poškození zdraví

Zákaz koupání platí na Vysočině v rybníku Medlov na Žďársku. Koupajícím se lidem tam hrozí akutní poškození zdraví. Vodu nevhodnou ke koupání má rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku. Voda v něm podle hygieniků představuje zejména pro lidi s oslabeným imunitním systémem zdravotní riziko. Zhoršená kvalita vody je ve vodní nádrži Sedlice na Pelhřimovsku, rybníku Černý na Jihlavsku a v Pilské nádrži na Žďársku. Naopak čistou vodu má stále devět sledovaných vodních ploch. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Průhlednost vody v Medlově je 30 centimetrů. „Přetrvává masový výskyt sinic a zvýšené množství chlorofylu, hrozí uvolňování toxinů ze sinic. Teplota vody je 18,9 stupně Celsia. Při koupání hrozí akutní poškození zdraví,“ uvádí hygienici.

Masivní výskyt sinic a překročení limitní hodnoty chlorofylu zjistili i v rybníku Kachlička, kde je průhlednost vody 40 centimetrů. Nádrž Sedlice má kvůli velkému výskytu sinic vodu nevhodnou ke koupání od 22. června. Lidem, kteří mají určitým způsobem oslabený organismus, tam hrozí po koupání vyrážky, případně žaludeční potíže.

Čistou vodu rekreantům nadále nabízí Břevnická nádrž na Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku rybníky Velký Pařezitý, Malý Pařezitý a biotop Malvíny v Třešti. Na Pelhřimovsku je čistá voda v lomu u Horní Cerekve a v nádrži Trnávka, na Třebíčsku v přehradě Dalešice a v koupališti Stejskal u Rouchovan. V okrese Žďár nad Sázavou má nejčistší vodu koupací biotop v Šiklově Mlýně.

Autoři | Foto www.celysvet.cz

Štítky koupání, kraj, rybníky, nádrže, přírodní, hygiena, sinice, rybník, Medlov, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, nádrž, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Sedlice, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: V rybníku Medlov platí zákaz koupání. Lidem hrozí poškození zdraví | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.