Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úřady Vysočiny kontrolují domy s kouřícími komíny. V Jihlavě zatím bez pokuty

Novou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí v domácích kotlích, zatím využívají úředníci čtyř největších měst na Vysočině hlavně na základě stížností na nadměrný kouř z komína. Jihlavský magistrát zahájil osm kontrol, žádnou pokutu zatím nedal. Třebíčští úředníci prověřovali kotle pětkrát, v jednom případě nařídili majiteli odstranit technický problém u kouřovodu. Změnu přinesla novela zákona o ovzduší, prověrky domácích kotlů zákon umožnil od ledna.

Jihlavský magistrát má za úkol provádět kontroly v krajské Jihlavě a v dalších 78 obcích svého správního obvodu. Pracovníky kvůli tomu nepřibíral.  Prověrky, které zatím úředníci udělali, ve všech případech vyplynuly ze stížností lidí.

„Nepředpokládá se tedy, že by úřad dělal kontroly z vlastní iniciativy, jednoduše proto, že na to nemá pracovní síly,“ uvedl mluvčí radnice Radek Tulis. To podle mluvčího neznamená, že by lidé měli bez obav topit plasty nebo pneumatikami. „Pokud úřad dostane podnět, musí kontrolu vykonat a postupovat podle zákona včetně ukládání postihu,“ sdělil.

Lidem, kteří by úředníky domů nepustili, hrozí postih až 50 tisíc korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem, kupříkladu odpadem či uhelným prachem. Kontroly mohou provádět obce s rozšířenou působností.

Bez posílení personálu 

Úředníci třebíčské radnice udělali kvůli přijatým stížnostem na příliš kouřící komíny čtyři kontroly v obytných domech a další v provozovně. „V jednom případě bylo uloženo nápravné řízení, v ostatních nebylo prokázáno porušení zákona o ochraně ovzduší,“ uvedla mluvčí úřadu Irini Martakidisová. Ani na tomto úřadě nebyli kvůli růstu agendy přijati noví pracovníci.

Orgán ochrany ovzduší v městském úřadě ve Žďáru nad Sázavou dostal od začátku roku dva podněty týkající se kouřících komínů z domácností.  „Šetřením nebylo prokázáno důvodné podezření na nedodržování povinností vyplývajících ze zákona,“ uvedla mluvčí úřadu Nikola Adlerová. Stěžovatelé se znovu neozvali.

Odbor životního prostředí v Havlíčkově Brodě zatím kontroly kotlů neprováděl, nedostal prý žádnou opodstatněnou stížnost. Ani v těchto dvou naposled jmenovaných městech se úřady kvůli kontrolám nerozrostly.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komíny, kouř, kontroly, dům, pokuta, upozornění, Kraj Vysočina, komín, Jihlava, vzduch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady Vysočiny kontrolují domy s kouřícími komíny. V Jihlavě zatím bez pokuty | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.