Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Horší kvalitu vody mají Sedlice, Sykovec a Domanínský rybník

Část přírodních koupališť na Vysočině má už před začátkem letní sezony nižší kvalitu vody, někde to je ale způsobeno jen zákalem po deštích. Zvýšený výskyt sinic zjistili hygienici v nádrži Sedlice na Pelhřimovsku a v rybníku Sykovec na Žďársku. U rybníka Domanínský poblíž Bystřice nad Pernštejnem upozornili na zvýšenou hodnotu chlorofylu a mikrobiální znečištění vody. Po koupání v těchto třech nádržích by se lidé měli osprchovat.

Výsledky první letošní kontroly přírodních koupališť na Vysočině krajská hygienická stanice zveřejnila na svém webu. Ze 17 prověřovaných lokalit byla v osmi voda bez závad. Její teplota se tento týden v rybnících a přehradách kraje pohybovala od necelých 20 stupňů Celsia po skoro 23 stupňů.

Čistou vodu měla tento týden Břevnická nádrž na Havlíčkobrodsku a všechny čtyři sledované vodní plochy Jihlavska, tedy rybníky Černý, Velký Pařezitý, Malý Pařezitý a loni nově otevřený koupací biotop Malvíny v Třešti. V pořádku je i lom u Horní Cerekve a nádrž Trnávka na Pelhřimovsku, v obou těchto místech je voda průhledná do více než tří metrů.

Bez viditelného znečištění je rovněž koupaliště v Novém Městě na Moravě.

 Přes mírně nižší kvalitu vody jsou vhodné ke koupání i další vodní plochy v kraji, a to rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku, Medlov, Velké Dářko a nádrž Pilská na Žďársku, a také přehrada Dalešice na Třebíčsku.

 Koupaliště Stejskal v Rouchovanech a přírodní biotop ve westernovém městečku Šiklův Mlýn tento týden hygienici nekontrolovali, protože tam ještě koupání nezačalo.

Autoři | Foto Facebook: Přírodní koupaliště Malvíny Třešť

Štítky koupání, rybník, nádrž, kvalita, voda, sezona, hygiena, Kraj Vysočina, Sedlice, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, Bystřice nad Pernštejnem, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Horší kvalitu vody mají Sedlice, Sykovec a Domanínský rybník | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.