Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hostinští z Vysočiny: Zákaz kouření posílí trend „černých“ hospod. Kuřáci budou pořádat oslavy v soukromí

Zákaz kouření podle oslovených hostinských na Vysočině posílí trend vzniku „černých“ hospod, jež se začaly objevovat po prosincovém zavedení elektronické evidence tržeb (EET). V Jihlavě tento trend potvrdily první kontroly živnostenského úřadu. Restauratéři také očekávají, že kuřáci budou ve větší míře pořádat oslavy v soukromí, třeba v garážích. Dopad zavedení zákazu kouření by podle nich mohlo zkraje zmírnit to, že v létě lidem nebude tolik vadit chodit kvůli cigaretě ven.

Loni na podzim bylo podle údajů radnic v Jihlavě 17 nekuřáckých provozů a v Třebíči včetně kaváren a cukráren 21. Zákaz kouření v restauracích začne platit 31. května.

Hostinec U Palánů v Perknově měl doposud oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Dopadu úplného zákazu kouření na hosty se podle hostinského Karla Palána bránit nedá. „Co s tím můžeme dělat? Jestli nás to připraví o zákazníky, to všechno uvidíme až po 31. květnu,“ řekl. Předpokládá, že zákaz bude vadit hlavně štamgastům, kteří byli zvyklí zapálit si cigaretu k pivu. Majitel by podle Palána měl mít právo rozhodnout, jestli chce mít kuřácký, nebo nekuřácký podnik. „Ale to už se řeklo mockrát,“ konstatoval.

Jihlavská restaurace s barem U Jakuba byla dřív půl roku nekuřácká, s kuřárnou venku. S příchodem zimy ale hostů začalo ubývat, proto podnik zákaz kouření zase zrušil. „Myslím si, že když je to teď celoplošně, neublíží nám to tolik, jako předtím,“ řekla majitelka Marta Čumrová.

Zákaz kouření považuje za další omezení v podnikání i hoteliér Jiří Rauš, přestože hlavní restaurace U Raušů ve Velké Bíteši je už dlouho nekuřácká.  Kuřáci si zatím mohli jít zapálit do menšího salonku. „Myslím si, že tato varianta je pro všechny hosty přijatelná,“ řekl hoteliér. Podotkl, že venku před restaurací budou kuřáci víc vidět než doposud v lokále. „Tak si myslím, že to bude mít úplně obrácený dopad, než zákonodárci chtěli,“ uvedl k zákazu kouření.

Někteří restauratéři na Jihlavsku už zřejmě účelově vydávají své provozovny za kluby, aby se vyhnuli daňovým a jiným povinnostem. Uniknou tak i zákazu kouření. V některých případech se už jihlavský živnostenský úřad na základě provedené kontroly chystá přistoupit k sankcím, řekl minulý týden jeho vedoucí Jan Kubišta. Jako klub, tedy bez živnostenského oprávnění, nemůže být provozována podnikatelská činnost, z níž plyne zisk.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zákaz kouření, trend, Kraj Vysočina, EET, Živnostenský úřad, Jihlava, restaurace, Třebíč, Perknov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hostinští z Vysočiny: Zákaz kouření posílí trend „černých“ hospod. Kuřáci budou pořádat oslavy v soukromí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.