Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině meziročně vzrostla kriminalita. Na její prevenci půjde milion korun

Kriminalita na Vysočině meziročně stoupla. Od ledna do září zaznamenala policie 4405 trestných činů, o 270 víc než ve stejném obdobní loni. Přesto je region jeden z nejbezpečnějších v Česku. Údaje zveřejnil Kraj Vysočina, pro který jsou podkladem pro program prevence kriminality na příští rok. Na prevenci v roce 2020 vyčlenil milion korun, méně než letos. Další peníze mohou obce a kraj na prevenci získat z ministerstva vnitra, řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (ze ČSSD).

Prevence směřuje na kybernetickou kriminalitu, trestnou činnost páchanou kvůli drogám nebo na majetkovou trestnou činnost, podvody či exekuce. V exekuci je nyní podle kraje na Vysočině přes 25 tisíc lidí.

Vysočina původně podporovala prevenci kriminality dvěma samostatnými dotačními programy. V každém bylo 1,5 milionu korun. Letos změnila dotační politiku a vyčlenila jeden program s alokací 2,5 milionu korun. Navíc získala z ministerstva vnitra 500 tsíc korun a další milion na prevenci z ministerstva získaly obce na Vysočině.

Na 10 tisíc obyvatel Vysočiny připadá 86,5 trestného činu. Nižší hodnoty má kriminalita už jen v Pardubickém kraji (84,5) a Zlínském kraji (82,2). Nejvíc trestných činu je evidovaných v Praze, 279 na 10 tisíc obyvatel.

Autoři | Foto Drbna

Štítky kriminalita, podpora, statistika, policie, Kraj Vysočina, prevence, trestný čin, Ministerstvo vnitra České republiky, Jiří Běhounek, ČSSD, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině meziročně vzrostla kriminalita. Na její prevenci půjde milion korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.