Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tak přece jen mezi českou elitou! Gladiators budou hrát v první lize amerického fotbalu

To, co se zdálo být aspoň pro další sezónu Gladiátorům odepřeno, se stává skutečností. Právě tým z Vysočiny zaplní uvolněné místo v první lize, tedy nejvyšší české soutěži amerického fotbalu. Znamená to mimo jiné to, že Gladiators dosáhli zcela unikátního třetího postupu za sebou.

Když jste navečer v neděli 15. července, těsně po porážce s Ústím nad Labem, pohlédli do tváří hráčů Vysočina Gladiators, ve většině případů se zrcadlil smutek a zklamání. Jistě, finále druhé ligy bylo splněním předsezónního cíle, nicméně druhá finálová porážka ve dvou letech zabolela. A co víc, měla znamenat to, že brány do elitní první ligy zůstavájí minimálně na rok zabouchnuty.

Nyní se ukazuje, tento smutek byl spíše přechodný. Tento týden se totiž potvrdilo, že nejlepší tým první ligy Prague Black Panthers pro příští sezónu okusí rakouskou ligu, která patří mezi nejtěžší v Evropě. V první lize se tak uvolnilo jedno místo pro tým, který prohrál v Silver Bowlu, ve finále druhé ligy. A tím jsou Gladiátoři. 

„Trochu jsme tušili, že reálná šance hrát první ligu i přes porážku v Silver Bowlu existuje,“ přiznává Martin Kulha, který v klubu zastává pozici manažera a na hřišti defenzivního linemana. „Věděli jsme, že Panteři mají z rakouské ligy nabídku a na konci července vešlo ve známost, že přihlášku skutečně podali,“ popisuje.

Po skončené druholigové sezóně se hráči a realizační tým Gladiators sešli, aby se rozhodli, jestli volné místo v nejvyšší soutěži skutečně vezmou. „Shodli jsme se, že není důvod jí odmítnout. I z toho důvodu, že bez Ústí a Přerova, který by teoreticky šel místo nás, by druhá liga už nebyla příliš konkurenceschopná,“ objasňuje Kulha.

Zázemí Vysočiny je pro první první ligu více než dostatečné, finanční situace se bude odvíjet i nákladů na zahraniční posily, tzv. importy. „Znovu se očekává Josh, kromě něj je v jednání i americký quarterback, trenér a ještě jeden Evropan,“ vypočítává možné doplnění týmu víc než metrákový hromotluk. „Pokud se posily vydaří, mohli bychom hrát v první lize důstojnou roli, po odchodu Panterů se bude dát hrát s kýmkoli. Ale konkrétní cíle po mně ještě nechtějte,“ uzavírá s úsměvem Martin Kulha.

Foto Facebook Vysočina Gladiators

Štítky Vysočina Gladiators, americký fotbal, první liga, postup, Kraj Vysočina, Martin Kuľha, Evropa, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tak přece jen mezi českou elitou! Gladiators budou hrát v první lize amerického fotbalu | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.