Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město Jihlava zveřejnilo studii rekonstrukce Horáckého zimního stadionu pro 5250 diváků

Hojně diskutované téma rekonstrukce Horáckého zimního stadionu v Jihlavě opět rezonuje krajským městem. Po několika názorových veletočích se zastupitelstvo shodlo na dalším postupu - rekonstrukci stávajícího objektu. Od pondělí je k dispozici padesátistránková studie architektů Antonína Buchty a Vladimíra Žáka jr.

Obsáhlá zpráva obou architektů podrbně popisuje návrh rekonstrukce Horáckého zimního stadionu, organizaci jeho výstavby či kapacitní údaje. V konečné fázi má jít o plnohodnotný zimního stadionu (multifunkční halu), splňující parametry extraligového stadionu, požadavky investora, města Jihlavy, požadavky hokejového oddílu Dukla Jihlava a v neposlední řadě platné normy a předpisy, zejména požární, a to při dodržení vnějšího obrysu půdorysu a výšky hřebene haly dané předchozím projektem zpracovaným A.S. Pelhřimov.

Celá zpráva je k nahlédnutí zde.

Podmínkou dále bylo zachování dvou železobetonových jednolodních třípodlažních traktů původní stavby po obou delších stranách stadionu. Toto zadání v podstatě představuje návrh stadionu s kapacitou min. 5000 diváků, převážně sedících a požadovaným počtem a skladbou šaten pro hokejový oddíl, krasobruslaře, hobby hokej i bruslící veřejnost.

ČTĚTE TAKÉ: Město Jihlava bude připravovat rekonstrukci Horáckého zimního stadionu 

Předkládaná studie předpokládá staví na těchto výhodách:

  • Snadná dostupnost stadionu v centru města
  • Časová úspora ve smyslu dodržení podmínek stavebního úřadu, tj. zachování půdorysného obrysu stavby a dodržení výšky haly HZS zůstane v platnosti jak územní rozhodnutí (Jihlava, 14. 10. 2008, č.j. SÚ/4102/2008-5), tak i stavební povolení (Jihlava, 13. 7. 2009, č.j. SÚ/6223/2008-5) vydané na původní projekt zpracovaný A.S. Pelhřimov v roce 2008, 2009. Časová úspora může činit 6 – 8 měsíců.
  • Využití „Veřejného sportoviště pro zimní sporty Tyršova“: Přestavbou Horáckého zimního stadionu vzniknou kapacity šaten a sociálního zařízení, které dosud této v předstihu vybudované hale chybí. Tím bude tato investice významně zhodnocena.
  • Zachování dvou původních železobetonových skeletů o třech podlažích se schodišti na obou stranách půdorysu vzniká značná rozpočtová úspora. S jejich zachováním však zároveň souvisí vícenáklady na nutné úpravy v základech těchto částí stavby.

Za nevýhody naopak považuje:

  • Zachování stávajících železobetonových traktů – tyto části stavby s průvlakovými stropy mají při konstrukčních výškách jednotlivých podlaží 3,4 m resp. 3,0 m velice omezenou možnost umístění rozvodů pod jejich stropem. Toto vede k návrhu nouzového a poměrně nákladného řešení hlavních rozvodů zejména vzduchotechniky, chlazení a elektrorozvodů v návaznosti na hlavní svislé trasy v instalačních šachtách navázat podzemním kolektorem vedeným po obvodu ledové plochy.
  • Zachování stávajících částí stavby při momentální neznalosti jejich statické kvality vede k návrhu nosných konstrukcí hlediště nezávislých na výše uvedených konstrukcích, zejména hlavních sloupů nesoucích zastřešení haly. Toto vnáší komplikace do návrhu dispozičního řešení hlavně diváckého zázemí ve 2. nadzemním podlaží a zázemí hokeje v 1. nadzemním podlaží.
  • Při téměř trvalém provozu ledové plochy lze předpokládat její zmrzlé podloží. Studie předpokládá 2 alternativy sanace této části stavby za cenu značných vícenákladů.
  • Problematická dopravní obslužnost
  • Nelze v dané lokalitě vyřešit tzv. „dopravu v klidu“, tj. dostatečný počet parkovacích míst
  • Problematické podmínky organizace výstavby v místě prakticky bez volných ploch pro zázemí staveniště.
  • Značně omezené prostorové možnosti pro splnění požadovaného stavebního programu.

O rekonstrukci stadionu se bude dále jednat. Závěrem můžeme dodat některé zajímavosti se studie architektů Buchty a Žáka. V součtu se čtyřmi šatnami u „Zimáčku“ bude k dispozici celkem 21 šaten. Z ochozu diváků vede celkem 16 vstupů do hlediště. „Kotel“ domácího fanklubu je situován na krátkou SV stranu hlediště do jeho horní části, kde může být až 880 stojících diváků

Foto www.hcdukla.cz | Zdroj Studie HZS

Štítky rekonstrukce, HC Dukla Jihlava, zimní stadion, architekt, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Jihlava zveřejnilo studii rekonstrukce Horáckého zimního stadionu pro 5250 diváků | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.