Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Novém Městě závodilo rekordní množství musherů se psy. Rozdalo se 108 medailí

Rekordní účast měly víkendové závody Mistrovství Evropy v individuálních musherských disciplínách, které hostilo Nové Město na Moravě. O medaile bojovalo 550 závodníků se psy z 18 zemí. Nejúspěšnější byla česká výprava. ČTK to řekla Kamila Šrolerová z pořádajícího oddílu TJ Sokol Maxičky.

Počet startujících na dřívějších mistrovstvích podle Šrolerové nepřesáhl 400. Novoměstskému šampionátu pomohlo i to, že Vysočina Aréna je v zahraničí známá díky biatlonu. Velký byl i zájem fanoušků. „V sobotu odhaduji 3500 fanoušků, v neděli jich bylo určitě přes 5 tisíc,“ uvedla.

Organizátoři rozdali celkem 108 medailí. Závodníci se utkali v canicrossu, kdy soutěží běžec v zápřahu se psem, bikejöringu, kdy je v zápřahu se psem cyklista, a ve scooteru, při němž pes táhne jezdce na koloběžce.

Závodníci jezdili na tratích tři a 5,2 kilometru. Kvůli prudkým výjezdům a sjezdům byly velice náročné. „Vzhledem k náročnosti trati jsme čekali mnohem horší průměrné časy. Jeden kopec má stoupání 28 procent a měří 300 metrů,“ řekla Šrolerová. Při sjezdu dosahovali psi rychlosti i kolem 50 kilometrů v hodině.

ČTÉTE TAKÉ: Do novoměstské Vysočina Arény se sjíždějí závodníci se psy z osmnácti zemí Evropy 

Závodníci byli různého stáří, až po veterány nad 60 let. „Závodil také předseda evropské canicrossové federace Jean-Pierre Talbot Belgie, kterému je více než 70 let,“ dodala Šrolerová. Mezi psy převažovali ohaři a jejich kříženci, typický je tzv. evropský saňový pes.

Šampionát byl vrcholem závodní sezony mezinárodní organizace Evropské canicrossové federace (ECF). Příští rok se budou závody konat ve Finsku, další rok v Polsku. Organizátoři uvažuji o tom, že do Vysočina Arény by se mohla akce vrátit v roce 2022.

Autoři | Foto www.canicross.cz

Štítky pes, Nové Město na Moravě, Česká obec sokolská, Kraj Vysočina, Talbot, Vysočina Aréna, Finsko, Evropa, Polsko, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Městě závodilo rekordní množství musherů se psy. Rozdalo se 108 medailí | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.