Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Jsou dny, kdy mi melodie naskakují samy od sebe, říká zpívající hasič z Telče Jirka Pařil

Už třináct let je profesionálním hasičem. K nim totiž tíhnul už od mala. Podobně to má i s hudbou, které se věnuje taky řadu let. Je zpěvákem, textařem a zároveň hudebním skladatelem. Během posledních osmi let složil kolem 50 písní. A rozhodně nekončí. Před pár hodinami totiž spatřil světlo světa jeho nejnovější klip Pro lásku mou. A to je dobrý důvod k tomu hasiče z Telče Jirku Pařila vyzpovídat.

Vaši fanoušci, kteří vás sledují, ví, že se označujete jako Jurič Pařil – zpívající hasič. Vraťme se proto na začátek. Jak dlouho jste hasičem? A jak dlouho zpěvákem?

Lásku k hasičské práci mám už od mala, poněvadž jsem byl aktivním členem Sboru dobrovolných hasičů v Nevcehli. Zde jsem byl mnoho let členem soutěžního družstva, se kterým jsme vítězili v celorepublikových soutěžích, jako např. soutěžní seriál Extraliga ČR v požárním útoku. Jen pro upřesnění - „požární útok“ je týmová soutěžní disciplína, která je postavena na atletické průpravě a technických dovednostech.

Hasičina a zpěv šly vždy perfektně do sebe. Ptáte se proč? Protože vždy po hasičské soutěži nastávala večerní disciplína, a tím jsou oslavy. A dost často jsem tuto atmosféru oslav vyplňoval mým zpěvem v doprovodu tónů kytary. Díky mému agresivními stylu hry na kytaru mi přezdívali „trhač strun“.

Jako profesionální hasič jsem začínal na centrální krajské stanici v Jihlavě a po 6 letech jsem přešel na pobočnou stanici do Telče. Profesionálním hasičem jsem již 13 let.

Jak to máte s písněmi, ty si skládáte sám? Máte přehled, kolik jich už vlastně je?

Za posledních 8 let, kdy jsem byl frontman úspěšné pelhřimovské kapely, jsem složil opravdu mnoho písní, řekněme 50. Nevím proč, ale melodie mi naskakují mnohdy samy od sebe. Kolegové z bývalé kapely mi přezdívali „bezedná studna nápadů“. Prostě jsou dny, kdy mi melodie naskakují samy od sebe. Když mi naskočí nějaký hudební nápad, tak si ho rychle zabroukám do telefonu, protože během chvilky je zase pryč. S texty je to už poněkud horší, tímto dávám na vědomí, že hledám schopného textaře. :-) 

Jste sólový zpěvák, nebo máte kapelu?

Osm let jsem působil jako frontman v úspěšné pelhřimovské kapele „365 Rock“. Po rozpadu jsem si zvolil nejistou cestu sólového zpěváka se zaměřením na populární hudební styl.

Písně mi momentálně nahrávají kamarádi muzikanti, jako např. bubeník Zdeněk Přibyl a basák Roman Knězů.

Vše jde z rodinného rozpočtu

Přemýšlel jste někdy o profesionální kariéře? Že byste pověsil hasičinu na hřebík a věnoval se jen hudbě?

Přemýšlel, a dost často jsem si to i představoval už jako frontman zmiňované rockové kapely. Ovšem mnohokrát jsem zažil tolik zklamání, že už jsem nohama na zemi. V dnešní době není těžké vytvořit kvalitní song nebo videoklip, ale umět ho prodat a zviditelnit. Dostat singl do celorepublikových rádií, je až skoro nemožné. To tady rozebírat nechci.

Je jasné, že natočit a pak vydat takový videoklip není nic snadného, a hlavně levného. Kde berete sponzory? Nebo jak klipy vlastně financujete?

Na tvorbu posledního videoklipu, který mi natáčel kamarád a rodák z Telče Tomáš Drdácký, mě finančně podpořilo 90 lidí formou portálu startovac.cz. Touto cestou jim opět velice děkuji. Momentálně sponzora nemám a vše jde, bohužel, z rodinného rozpočtu.

V Telči jsem prožíval své první lásky 

Před pár hodinami spatřil světlo světa váš nový klip „Pro lásku mou“. Jak dlouho trvalo jeho natáčení? 

Samotný song jsem složil asi před 7 lety. Prošel si mnoha hudebními aranžemi. Měl podobu rockové balady i folkové písně. Ovšem až nyní se dočkal vrcholné fáze, kde jsme mu společně s Vladimírem Budíkem ze studia AB Records navlékli kabát populární písně.

Videoklip se natáčel dva dny v Telči a blízkém okolí za vedení zkušeného kameramana z České televize Tomáše Drdáckého.

Hodně záběrů je z královské Telče. Máte k tomuto městu nějaký zvláštní vztah?

Poněvadž jsem v Telči vychodil základní školu i střední školu, je pro mě toto město srdeční záležitostí.

Zažíval jsem zde i své první lásky. Současně zde pracuji jako profesionální hasič.

Je mi jasné, že tímto klipem zdaleka nekončíte. Prozradíte svoje plány do budoucna?

Nyní mě čeká nejtěžší fáze, a tou je prosadit v médiích singl a videoklip. V současné chvíli mohu prozradit, že dokončuji další, tentokrát svižnější píseň, na kterou se chystáme opět točit v okolí Telče videoklip. Premiéru tohoto klipu plánuji na měsíc říjen tohoto roku.

Kde berete inspiraci pro svoji tvorbu?

Hodně se inspiruji světovou hudební scénou. Dále emočními situacemi v zaměstnání a běžnými životními zážitky.

Foto Archiv Jiřího Pařila

Štítky Jiří Pařil, hasič, zpěvák, klip, Telč, rozhovor, láska, hudební skupina, videoklip, sbor dobrovolných hasičů, Zdeněk Přibyl, hudba, Česko, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jsou dny, kdy mi melodie naskakují samy od sebe, říká zpívající hasič z Telče Jirka Pařil | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.